Sa oled siin

Allergeenid

Toidus sisalduvad põhilised allergeenid ehk koostisosad, mis võivad põhjustada allergiat või talumatust, peavad olema esitatud toidu pakendil või müügikohast muudest koostisosadest trükikirjas eristuvana.

Põhilised allergeenid on gluteeni sisaldavad teraviljad, koorikloomad, sojaoad, muna, kala, piim, pähklid, seller, sinep, seesamiseemned ja E-ained vääveldioksiid ja sulfitid.

Nõude eesmärk on kaitsta toiduallergikute tervist. Nimelt esineb üha enamatel inimestel toiduallergiaid või talumatust mõne toiduaine suhtes. Toiduallergiku reaktsioon allergiat põhjustada võivat koostisosa sisaldava toidu söömise järel võib olla kergest nahaärritustest kuni väga raske tervisekahjustuseni. Kuna toiduallergia ei ole ravitav, peavad selle all kannatajad vältima allergiat põhjustavat toiduainet. Seetõttu peab teave allergiat põhjustada võivate koostisosade kohta olema kättesaadav kõigi toitude puhul.

Pakendatud toidule kehtis allergeenide esitamise nõue juba varem, kuid alates 13. detsembrist 2014 lisandus nõue rõhutada või eristada allergeene kirjastiili, kirjatüübi või taustavärvi abil.

 

Pakendatud toit

Allergeenid peavad olema esitatud toote pakendil koostisosade loetelus teistest koostisosadest eristuval kujul.

Loetelus võib neid esile tõsta näiteks teise kirjaviisiga, rasvases kirjas või taustavärvi abil.

 

Pakendamata toit

Pakendamata toitude puhul (nt lahtiselt müüdavad salatid ja vorstid) peab ostja saada teavet toote põhiliste allergiat põhjustada võivate koostisosade kohta müügikohas kas suuliselt või kirjalikult enne toote ostmist.

Pakendamata toit hõlmab nii poodides kui ka söögikohtades pakutavat toitu, sh

  • müügipakendisse pakendamata toit (nt kommid ja küpsised, mida ostja pakib poes ise),
  • ostja soovil pakendatav toit (nt poeletis lahtiselt müüdav salat või liha),
  • ostja juuresolekuta vahetult müügiks pakendatud toit (nt kaupluse tagaruumis tükeldatud ja pakendatud juust),
  • toitlustuskohas (sh lasteasutuses või haiglas) pakutavad road.

Lähemalt pakendamata toidu puhul esitatavast teabest »

 

Toidumärgistusest tarbijale »
tagasi teemalehele

Viimati uuendatud: 16. aprill 2015