Toidukäitleja (toidutoorme tootja, esmane töötleja, toidu valmistaja või pakendaja) vastutab käideldava toidutoorme ja toidu ning käitlemise nõuetekohasuse eest ja peab kasutama kõiki võimalusi selle tagamiseks.
Euroopa Liidu määrustega on kehtestatud toiduhügieeninõuded, toidu mikrobioloogilised kriteeriumid ning toidualase teabe esitamise nõuded. Toidu säilimisaja märgistus on toidualase teabe kohustuslik osa. Toidu tootja, töötleja, valmistaja või pakendaja töötab välja ja kehtestab toidu säilimisaja, säilitamistingimused ning vajaduse korral toidu ohutu tarbimise juhised ettevõtte enesekontrolli raames.
Abimaterjalid
Abistamaks käitlejat toidu säilitamisnõuete määramisel on koostatud kolmeosaline käsiraamat "Toidu säilimisaja määramine".
Käsiraamatu I osas tutvustatakse toidu säilimisaja määramise põhimõtteid ja meetodeid ning antakse ülevaade toidus mikroorganismide kasvu mõjutavatest teguritest ja jahetemperatuuridel säilitatavate valmistoitude mikrobioloogilistest ohtudest.
II osas tutvustatakse toidu mikrobioloogilisi kriteeriume ning esitatakse valik toite ja toidugruppe koos soovituslike juhendväärtustega.
III osas tutvustatakse toidu säilitamisnõuete määramist, kui käitleja ei ole teinud kestvuskatseid. Toidu säilimisaeg kestvuskatseid tegemata on esitatud ekspertarvamuste põhjal.
Rohkem abimaterjale saab portaali toiduteave.ee väljaannete rubriigist.
Juhendid
- Guidance document on Listeria monocytogenes shelf-life studies for ready-to-eat foods, under Regulation (EC) No 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs
- Suunised säilimisaja märgistuse ja sellega seotud toidualase teabe kohta: 1. osa (säilimisaja märgistus) (1.62 MB, PDF)
- Suunised säilimisaja märgistuse ja sellega seotud toidualase teabe kohta: 2. osa (toidualane teave) (946.96 KB, PDF)
Õigusaktid
- Toiduseadus, § 22
- Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EL) nr 1169/2011, 25. oktoober 2011, milles käsitletakse toidualase teabe esitamist tarbijatele
- Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) nr 852/2004 toiduainete hügieeni kohta
- Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) nr 853/2004, millega sätestatakse loomset päritolu toidu hügieeni erieeskirjad
- Komisjoni määrus (EÜ) nr 2073/2005, 15. november 2005, toiduainete mikrobioloogiliste kriteeriumide kohta