Codex Alimentarius on rahvusvaheline ühtsete toidustandardite programm, mille eesmärk on kaitsta tarbijate tervist ning tagada aus konkurents rahvusvahelises toidu- ja põllumajandussaaduste kaubanduses. Codex Alimentariuse standardid katavad toidu märgistamist, hügieeni, lisaaineid, saasteaineid, üldiseid toiduohutuse põhimõtteid ja paljusid muid teemasid.
Ühiste standardite ja nendega seotud tekstide väljatöötamise eest vastutab Codex Alimentariuse komisjon (Codex Alimentarius Commission). See on valitsustevaheline organisatsioon, mida rahastavad koos ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) ja Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO). Komisjoni liikmeks võivad olla kõik FAO ja WHO liikmed. Praeguse seisuga on komisjonis 185 riiki ja üks organisatsioon (Euroopa Liit). Rahvusvahelised valitsusvälised organisatsioonid (näiteks tarbijakaitseorganisatsioonid, akadeemilised ja tööstuste liidud) võivad osaleda Codex Alimentariuse komisjoni kohtumistel vaatlejatena.
Standardid
Codex Alimentariuse standardite tähtsus rahvusvahelises toidukaubanduses üha kasvab, kuna nendest lähtutakse Maailma Kaubandusorganisatsiooni raames sanitar- ja fütosanitaarnõuetega seoses tekkivate riikidevaheliste vaidluste lahendamisel.
Väljatöötamisel peavad standardid läbima kaheksa astet. Komisjon võtab väljatöötatud standardid vastu konsensuse alusel. Kui konsensust ei saavutata, võib komisjon panna dokumendi ka hääletusele, kuid hea tava järgides üritatakse seda vältida.
Standardite vastuvõtmise poolt või vastu võivad hääletada Codex Alimentariuse komisjoni liikmeks olevad riigid, vaatlejaorganisatsioonidel see õigus puudub.
Heakskiidetud standardid on vabatahtlikud, nende rakendamine liikmesriikides ei ole automaatselt kohustuslik.
Standardeid, juhendeid ja muid dokumente töötavad välja ligi 30 komiteed, mis tegutsevad Codex Alimentariuse komisjoni all.
Komiteesid on kolme liiki:
- konkreetse valdkonna komiteed (näiteks piima ja piimatoodete komitee);
- horisontaalsed ehk valdkonnaülesed komiteed (teemadeks näiteks märgistus, lisaained, saasteained);
- regionaalsed komiteed (üks komitee igale seitsmele regioonile, üheks neist terve Euroopa).
- Codex Alimentariuse komisjoni koduleht »
Lehel saab tutvuda standarditega
ja muude asjassepuutuvate tekstidega
EL ja Eesti Codex Alimentariuse komisjonis
Euroopa Liit sai Codex Alimentariuse komisjoni liikmeks 2004. a. Euroopa Liidu Nõukogu otsusega 2003/822/EÜ. Otsuses on toodud Codex Alimentariuse komisjoni ja Euroopa Liidu liikmesriikide vaheline töökorraldus.
Eesti on Codex Alimentariuse komisjoni liige alates 1992. aastast ning osaleb komisjoni, komiteede ja töögruppide töös.
Kontaktpunkt Eestis:
Maaeluministeerium
toiduohutuse osakond
telefon: 625 6212
e-post: codex@agri.ee
Komisjoni/komitee/töögrupi nimi |
Ekspert |
---|---|
Codex Alimentariuse komisjon |
Svetlana Jankovenko |
FAO/WHO Euroopa koordineeriv komitee |
Svetlana Jankovenko |
Üldpõhimõtete komitee |
Svetlana Jankovenko |
Analüüsi ja proovivõtu komitee |
Maia Radin |
Eritoitude ja toitumise komitee |
Evelin Kivima |
Kala ja kalatoodete komitee |
Elsa Peipman |
Lisaainete komitee |
Annika Leis |
Maitsetaimede ja vürtside komitee |
Külli Suurvarik |
Pestitsiidide komitee |
Sille Vahter |
Rasvade ja õlide komitee |
Erkki Miller |
Saasteainete komitee |
Maia Radin |
Suhkrute komitee |
Külli Suurvarik |
Toidu impordi ja ekspordi järelevalve ning sertifitseerimise süsteemi komitee |
Maia Radin |
Toidu märgistamise komitee |
Külli Johanson |
Toiduhügieeni komitee |
Katrin Kempi |
Toidus veterinaarravimite jääkide komitee |
Ravimiamet |
Nele Paluste Sotsiaalministeerium nele.paluste@sm.ee |
|
Töödeldud puuviljade, marjade ja köögiviljade komitee |
Külli Suurvarik |
Erkki Miller Maaeluministeerium erkki.miller@agri.ee |
|
Värskete puuviljade, marjade ja köögiviljade komitee |
Renata Tsaturjan |