Lõhna- ja maitseained on tooted, mida lisatakse toidule lõhna või maitse kas andmiseks või muutmiseks. Nende alla kuuluvad erinevad lõhna- ja maitseomadusega tooted – näiteks erinevad ekstraktid, eeterlikud õlid, suitsutusvedelikud, sünteetilised ja looduslikud lõhna- ja maitseühendid.
Edasi lugedes saate teada, mida kujutab endast Euroopa Liidus kasutada lubatud lõhna- ja maitseainete loetelu.
Lõhna- ja maitseaineid leidub mitut eri liiki (näiteks ühendid, preparaadid, prekursorid, suitsutuspreparaadid). Nende kasutamisel tuleb järgida nõudeid, mis on kehtestatud õigusaktidega. Kasulikku teavet leiate ka lisamaterjalidest.
Lubatud lõhna- ja maitseained
Euroopa Liidus kasutada lubatud lõhna- ja maitseainetest on koostatud loetelu.
Loetelu on kehtestatud Euroopa Liidu Komisjoni rakendusmäärusega (EL) nr 872/2012.
- Euroopa Liidus kasutada lubatud
lõhna- ja maitseainete loetelu »Komisjoni määrus (EL) nr 872/2012
Praegu on loetelus kirjas nii looduslikud kui ka sünteetilised lõhna- ja maitseühendid (s.o algmaterjalist eraldatud kindlad keemilised ühendid).
Tulevikus lisatakse loetellu ka lõhna- ja maitseained (olenemata liigist), mis ei ole saadud toidust. Kuna algmaterjal, millest need on saadud, ei ole toit, siis vajavad need enne loetellu lisamist ohutushindamist. Need võivad ka praegu turul olla, kuna siiani polnud see valdkond reguleeritud. Alates 2016. aastast võib neid aga kasutada ainult n-ö positiivse loetelu alusel (st aineid, mida loetelus kirjas pole, ei tohi kasutada).
Kõigi loetellu lisatud ainete ohutust on hinnatud ning nende kasutamine toidus lubatud viisil ja koguses ei kujuta endast ohtu inimese tervisele.
Toidust saadud lõhna- ja maitseainete (v.a lõhna- ja maitseühendid) ohutus ei vaja hindamist ning seetõttu neid loetellu ei lisata. Samal põhjusel jäävad loetelust välja ka toidust eraldatud ekstraktid ja eeterlikud õlid.
Lõhna- ja maitseainete kasutamise koguseid üldiselt kehtestatud ei ole, kuna ained on ohutushinnangute kohaselt ohutud. Samuti piirab nende kasutamist ühendi maitse ja lõhna intensiivsus, mis ei võimalda nende üledoseerimist.
Lõhna- ja maitseainete liigid
Ühendid
Looduslikud lõhna- ja maitseühendid vastavad looduslikult esinevatele ühenditele ning need eraldatakse taimsest, loomsest või mikrobioloogilisest toorainest. Ühendid on näiteks vanilliin, kofeiin, A-rebaudiosiid. Toidutööstus kasutab umbes 2500 lõhna- ja maitseühendit, mida kasutatakse üksikult või kombineeritult toidule erinevate maitsete või maitsevarjundite andmiseks.
Preparaadid
Preparaadid saadakse taimsest, loomsest või mikrobioloogilisest toorainest traditsiooniliste toiduvalmistamisviisidega, st nende tootmiseks ei kasutata sünteesimist. Näiteks puu- ja juurviljaekstraktid, vürtsi- ja ürdiekstraktid, eeterlikud õlid.
Termilisel töötlusel saadud lõhna- ja maitseained
Saadakse pärast kuumutamist segust, mille koostisainetest vähemalt üks sisaldab lämmastikku ja teine on redutseeriv suhkur. Tootmisprotsess on analoogne liha küpsetamisele, kus iseäralik maitse ja lõhn on tingitud kuumtöötlusest.
Prekursorid
Tooted, millel endal ei ole lõhna- ja maitseomadusi, kuid mis toidu töötlemisel lagunedes või teiste koostisosadega reageerides toovad esile toidu lõhna ja maitse. Näiteks süsivesikud, aminohapped, oligopeptiidid.
Suitsutuspreparaadid
Suitsutuspreparaatide tootmine algab suitsu kondenseerimisest. Kondensaat fraktsioneeritakse, et kõrvaldada sellest tervisele ohtlikumad suitsu komponendid, ning puhastatakse, et piirata polütsükliliste aromaatsete süsivesinike (PAH-id) sisaldust. Seejärel võib suitsukondensaate kasutada toidus või suitsutuspreparaatide valmistamisel. Fraktsioneerimis- ja puhastamisprotsessi tõttu peetakse suitsutuspreparaate üldiselt tervisele vähem ohtlikuks kui traditsioonilist suitsutamist.
Teised lõhna- ja maitseained
Siia liigitatakse ained, mis ei kuulu eelnevate lõhna- ja maitseainete gruppide alla. Näiteks grillilõhn ja –maitse, mis saadakse õli või rasva väga kõrge temperatuuri juures kuumutamisel.
Õigusaktid
- Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) nr 1334/2008, mis käsitleb toiduainetes kasutatavaid lõhna- ja maitseaineid ning teatavaid lõhna- ja maitseomadustega toidu koostisosi »
Lõhna- ja maitseainete toidus kasutamise üldsätted ja märgistamise kord- Komisjoni määrus (EL) nr 872/2012, millega võetakse vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses (EÜ) nr 2232/96 ettenähtud lõhna- ja maitseainete loetelu ja lisatakse see Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 1334/2008 I lisasse »
NB! loetelust on praegu täidetud vaid lõhna- ja maitseainete osa.
Määrust kohaldatakse 22. aprillist 2013. Üleminekuaeg on 22. oktoobrini 2014. - Komisjoni määrus (EL) nr 873/2012 üleminekumeetmete kohta Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 1334/2008 I lisas sätestatud lõhna- ja maitseaineid ning lähtematerjale käsitleva liidu loetelu suhtes »
- Komisjoni määrus (EL) nr 872/2012, millega võetakse vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses (EÜ) nr 2232/96 ettenähtud lõhna- ja maitseainete loetelu ja lisatakse see Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 1334/2008 I lisasse »
- Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) nr 1331/2008, millega kehtestatakse toidu lisaainete, toiduensüümide ning toidu lõhna- ja maitseainete lubade andmise ühtne menetlus »
- Komisjoni määrus (EL) nr 234/2011 Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 1331/2008 rakendamise kohta »
- Komisjoni määrus (EL) nr 545/2013, millega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 1334/2008 I lisa seoses lõhna- ja maitseainega 3-atsetüül-2,5-dimetüültiofeen »
3-atsetüül-2.5-dimetüültiofeeni kasutamine on keelatud 16. juunist 2013 - EFSA ohutushinnang 3-atsetüül-2,5-dimetüültiofeeni kohta (PDF)
- Komisjoni rakendusmäärus (EL) nr 1321/2013, millega kehtestatakse loetelu lubatud suitsutuspreparaatidest - esmatoodetest, mida kasutatakse sellisel kujul toidus või selle pinnal ja/või esmatoodetest saadud suitsutuspreparaatide valmistamiseks »
Kehtib alates 1. jaanuarist 2014, üleminekuaeg 12 kuud - Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EÜ) nr 2065/2003 toidus või toidu pinnal kasutatavate või kasutamiseks mõeldud suitsutuspreparaatide kohta »
Lisamaterjalid
- Lõhna ja maitset muutvate omadustega lõhna- ja maitseühendite ning lõhna- ja maitsetugevdajate klassifitseerimise juhend (743.54 KB, PDF)
Tõlge inglise keelest; vaata algteksti » (PDF)
Katrin Kempi
toidu keemilise ja bioloogilise ohutuse büroo
telefon 625 6276
e-post katrin.kempi@agri.ee