Toidugrupid

Teatud toidugruppidele on kehtestatud õigusaktidega lisaks üldistele toiduohutuse nõuetele ka toidugrupipõhised erinõuded.

Toidugrupipõhised erinõuded käsitlevad toodete koostist ja kvaliteeti seoses toote märgistamisega. Samuti on mitme toidugrupi juures reguleeritud teatud näitajate analüüsimise meetodid. Nimetatud nõuded tulenevad vastavatest Euroopa Liidu direktiividest ja nende eesmärgiks on tagada kaupade vaba liikumine ühisturul.

Vajadus ühtlustada vastavaid reegleid Euroopa Liidu tasandil tekkis sellest, et paljud Euroopa Liidu liikmesriigid olid erinevatele toidugruppidele kehtestanud siseriiklikud nõuded. Selliste siseriiklike nõuete olemasolu takistas kaupade vaba liikumist ja ühisturu funktsioneerimist. Samuti peeti nõuete kehtestamisel silmas tarbija huve – ostes teatud nimetusega toodet ükskõik millises liikmesriigis, saab tarbija teatud kindla koostis- ja kvaliteedinõuetele vastava toote.

 

Toidugrupid, millele on kehtestatud koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded, on järgmised:

  • kohviekstrakt ja siguriekstrakt;
  • kakao- ja šokolaaditooted;
  • kaseiinid ja kaseinaadid;
  • suhkrutooted;
  • kondenspiimad ja piimapulbrid;
  • mesi;
  • mahlatooted;
  • džemmid ja teised sarnased tooted.

Kõige olulisemaks põhimõtteks nimetatud tootegruppidesse kuuluvate toodete märgistamisel on nn kaitstud nimetuste põhimõte.

Kui toode vastab määrusega kehtestatud koostis- ja kvaliteedinõuetele, siis tuleb sellise toote puhul kasutada ka vastavat toote nimetust (näit apelsinimahl, õunamoos).

Nõuetele mittevastava toote puhul nn kaitstud nimetust kasutada ei tohi. Näiteks jooki, mis sisaldab 5-10% mahla, ei tohi nimetada mahlaks; seda tuleb nimetada mahlajoogiks.

Kontakt

Katrin Lõhmus
toiduohutuse osakond
toidu üldnõuete büroo
telefon: 625 6509
e-post: katrin.lohmus@agri.ee

 

Toidugruppide kaitstud nimetused ja neid reguleerivad õigusaktid

Toidugrupp

Kaitstud nimetus(ed)

Õigusakt

Kohviekstrakt, siguriekstrakt

kohviekstrakt ehk lahustuv kohviekstrakt ehk lahustuv kohv, siguriekstrakt ehk lahustuv siguriekstrakt ehk lahustuv sigur

Kohviekstrakti ja siguriekstrakti koostis- ja kvaliteedinõuded ning toidualase teabe esitamise nõuded »

Kakaotooted, šokolaaditooted

kakaovõi, kakaopulber, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, šokolaadipulber, šokolaadijoogi pulber, vähendatud rasvasisaldusega šokolaadijoogi pulber, šokolaad, piimašokolaad, hele piimašokolaad, valge šokolaad, täidisega šokolaad, chocolate a la taza, chocolate familiar a la taza, šokolaadikompvek

Kakao- ja šokolaaditoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning toidualase teabe esitamise nõuded »

Kaseiinid, kaseinaadid

happekaseiin, laabikaseiin, kaseinaadid

Kaseiini ja kaseinaatide koostis- ja kvaliteedinõuded, toidualase teabe esitamise nõuded ning proovide võtmise ja analüüsimise meetodid »

Suhkrutooted

poolvalge suhkur, suhkur ehk valge suhkur, ekstra valge suhkur, glükoos, fruktoos, suhkrulahus, invertsuhkrulahus, invertsuhkrusiirup, glükoosisiirup ja kuivatatud glükoosisiirup

Suhkrutoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning toidualase teabe esitamise nõuded ja analüüsimise meetodid »

Kondenspiimad,  piimapulbrid

kondenspiim, kõrge rasvasisaldusega kondenspiim, väherasvane kondenspiim, kondenslõss, magustatud kondenspiim, magustatud väherasvane kondenspiim, magustatud kondenslõss, täispiimapulber, koorepulber, väherasvane piimapulber, lõssipulber

Kondenspiimade ja piimapulbrite koostis- ja kvaliteedinõuded ning toidualase teabe esitamise nõuded, kondenspiimadest ja piimapulbritest proovide võtmise ja proovide analüüsimise meetodid »

Mesi

mesi, õiemesi, lehemesi, vurrimesi, pressitud mesi, nõrutatud mesi, filtreeritud mesi, kärjemesi, kärjetükkidega mesi

Mee koostis- ja kvaliteedinõuded ning toidualase teabe esitamise nõuded »

Mahlatooted

mahl, mahl kontsentreeritud mahlast, tõmmismahl, kontsentreeritud mahl, mahlapulber, nektar

Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning toidualase teabe esitamise nõuded »

Džemmid, moosid, keedised, teised sarnased tooted

džemm, ekstra džemm, keedis, ekstra keedis, moos, želee, ekstra želee, marmelaad, tsitrusmarmelaad, želeemarmelaad, magustatud kastanipüree

Džemmi, želee, marmelaadi ja magustatud kastanipüree koostis- ja kvaliteedinõuded ning toidualase teabe esitamise nõuded »

 

Viimati uuendatud: 13. jaanuar 2017