Sa oled siin

Kakao- ja šokolaaditooted

Kakao- ja šokolaaditoodete märgistusele laieneb kaitstud nimetuste reegel. Lühidalt ütleb see, et kui toode vastab mõnele nimetusele kehtestatud koostis- ja kvaliteedinõuetele, siis tuleb seda nimetust ka kasutada. Reegli eesmärk on tagada tarbijale kindlus, et ta saab toodet ostes just selle, mida ta soovis.

Reegel kehtib ka vastupidi – nõuetele mittevastavate toodete puhul neid nimetusi kasutada ei tohi. Näiteks glasuuri, mis ei vasta koostiselt šokolaaditoote nõuetele, ei ole lubatud nimetada šokolaadiglasuuriks.

Üldnõuded

Kakao- ja šokolaaditooted on üldjuhul valmistatud kakaoubade tuumadest saadud toodetest ning peavad sisaldama kakaovõid.

Teisi taimseid rasvu võib neis sisalduda kõige rohkem 5% toote netokogusest. Kui teisi taimseid rasvu on tootesse lisatud, peab see olema mainitud toote märgistuses (fraasiga „lisaks kakaovõile sisaldab taimseid rasvu“). Kui tootele ei ole lisatud teisi taimseid rasvu, võib seegi olla märgistuses mainitud, kuid ainult viisil, mis ei eksita tarbijat.

Lisaks kehtestatud koostisosadele võib tootja kakao- või šokolaaditootele (v.a kakaovõi ning kakao- ja šokolaadipulbrid) lisada selle netokogusest kuni 40% ka muid koostisosi. Samas ei tohi neis sisalduda:

  • loomseid rasvu (v.a piimast valmistatud toodetes);
  • jahu või tärklist (v.a chocolate a la taza ning chocolate familiar a la taza puhul).

Kvaliteedile viitavaid omadussõnu (näiteks „tume“) võib nimetustele „šokolaad“, „piimašokolaad“ ja „šokolaadiglasuur“ olla lisatud ainult siis, kui:

  • šokolaadis on kakaokuivainet vähemalt 43%, sealhulgas kakaovõid vähemalt 26%;
  • piimašokolaadis on kakaokuivainet vähemalt 30% ning piimakuivainet vähemalt 18%, sealhulgas piimarasva vähemalt 4,5%;
  • šokolaadiglasuuris on vähemalt 16% kakao rasvata kuivainet.

Kaitstud nimetuste nõuded

Šokolaad

Peab sisaldama kakaokuivainet kokku vähemalt 35%, sealhulgas kakaovõid vähemalt 18% ja kakao rasvata kuivainet vähemalt 14%.

Märgistusel peab olema esitatud ka minimaalne kakaokuivaine sisaldus väljendiga "kakao sisaldus vähemalt … %".

Piimašokolaad

Sisaldab vähemalt 25% kakaokuivainet, vähemalt 14% piimakuivainet, vähemalt 2,5% kakao rasvata kuivainet ja vähemalt 3,5% piimarasva.

Rasva (kakaovõi ja piimarasv) üldkogus on vähemalt 25%. Märgistusel peab olema esitatud ka minimaalne kakaokuivaine sisaldus väljendiga "kakao sisaldus vähemalt … %".

Hele piimašokolaad

Sisaldab vähemalt 20% kakaokuivainet, vähemalt 20% piimakuivainet, vähemalt 2,5% kakao rasvata kuivainet ja vähemalt 5% piimarasva.

Rasva (kakaovõi ja piimarasv) üldkogus on vähemalt 25%. Märgistusel peab olema esitatud ka minimaalne kakaokuivaine sisaldus väljendiga "kakao sisaldus vähemalt … %".

Valge šokolaad

Koosneb kakaovõist, piimast või piimatoodetest ja suhkrust.

Valge šokolaad peab sisaldama vähemalt 20% kakaovõid ja vähemalt 14% piimakuivainet (saadud näiteks piimapulbrist, lõssipulbrist või piimarasvast), mille piimarasva sisaldus on vähemalt 3,5%.

Šokolaadikompvek

Koosneb täidisega šokolaadist või muust kaitstud nimetusega šokolaaditootest ning sellele lisatud teistest toiduainetest.

Šokolaaditoode või -tooted peavad moodustama vähemalt 25% toote netokogusest. Kui see mahuosa on väiksem, siis tuleb tootel kasutada mõnd muud nimetust.

Seega tasub ostjal šokolaadist maiust soovides uurida, kas valitud toodet nimetatakse šokolaadikompvekiks või mitte.

Kakaopulber

Sisaldab vähemalt 20% kakaovõid. Kakaopulbrit võib nimetada ka lihtsalt kakaoks.

Kui kakaopulber sisaldab kakaovõid alla 20%, nimetatakse seda vähendatud rasvasisaldusega kakaopulbriks. Sel juhul peab märgistus ütlema, kui palju kakaovõid toode sisaldab.

Šokolaadi- ja šokolaadijoogipulber

Šokolaadipulber sisaldab kakaopulbrit (vähemalt 32%) ja suhkrut. Šokolaadipulbrit võib nimetada ka magustatud kakaoks või magustatud kakaopulbriks. Šokolaadijoogipulber sisaldab kakaopulbrit vähemalt 25%. Vähendatud rasvasisaldusega šokolaadijoogipulbri märgistus peab ütlema, kui palju sisaldab toode kakaovõid. Märgistusel peab mõlemal pulbril olema esitatud ka minimaalne kakaokuivaine sisaldus väljendiga "kakao sisaldus vähemalt … %".

Täidisega šokolaad

Koosneb täidisest ja glasuurist, milleks võib olla šokolaad, piimašokolaad, hele piimašokolaad või valge šokolaad.

Glasuur peab moodustama vähemalt 25% toote netokogusest.

Täidisega šokolaadiks ei loeta šokolaadiglasuuriga kaetud jäätiseid ega pagaritooteid, seega neile toodetele netokoguse nõue ei kehti.

 

Toidumärgistusest tarbijale »
tagasi teemalehele

Viimati uuendatud: 16. aprill 2015