Sa oled siin

Kanamunade märgistus

Kanamunad märgistatakse tähtedest ja numbritest koosneva koodiga. Tootekood koosneb numbrist, tähekombinatsioonist ja viiekohalisest ettevõtte eraldusnumbrist.

Kanamunad jaotatakse kaheks kvaliteediklassiks – A ehk värsked inimtoiduks mõeldud munad ja B ehk tööstuses kasutatavad munad. A-klassi munad märgistatakse koodiga, mis koosneb numbritest ja tähtedest.

Esimene number koodis (0–3) näitab lindude pidamisviisi. Nendeks on:

  • 0 – mahepõllumajanduslik tootmine
  • 1 – vabalt peetavate kanade munad
  • 2 – õrrekanade munad
  • 3 – puuris peetavate kanade munad

Järgnevad tootja riigi kood (näiteks EE – Eesti, LV – Läti, LT – Leedu) ja PRIA-s registreeritud ning registrisse kantud viiekohaline ettevõtte eraldusnumber.

Tootekood kanamunal

Munade karbil peavad olema kirjas järgmised andmed:

  • toidu nimetus;
  • pakendis olevate munade arv;
  • minimaalne säilimisaeg (kuupäev), millele eelnevad sõnad „parim enne“ – säilimisajaks määratakse kuni 28 päeva alates munemise päevast, "ekstra" või „eriti värske“ märgisega munade puhul kuni 9 päeva munemise päevast;
  • säilitamistingimused;
  • tootja/pakendaja või Euroopa Liitu importija nimi ja aadress;
  • tootjakoodi tähenduse selgitus;
  • päritoluriik, kui selle puudumine võib tarbijat eksitada (st kui pakendil olevast teabest, nt ettevõtja nimi, logo või pilt, võib saada eksitava ettekujutuse munade päritolu kohta, tuleb tegelik päritoluriik esitada nii selgelt, et ei tekiks segaduse ohtu);
  • pakenduskeskuse number;
  • kvaliteediklass;
  • kaalukategooria;
  • tootmisviis (nt "vabalt peetavate kanade munad").

Kanamune ei pea olema märgistanud esmatootja, kellel on kuni 50 munakana.

Lisaks kohustuslikule märgistusele võib kanamunapakenditele lisada vabatahtliku märgistuse. Näiteks võib tootja tarbijaid teavitada munakanade söötmisviisist. Söödakomponendina võib viidata teraviljadele (kui vili moodustab söödasegust vähemalt 60%), konkreetsele teraviljale (vili moodustab söödasegust vähemalt 60%, märgitud teravili vähemalt 30%) või mitmele konkreetsele teraviljale (iga märgitud teravilja vähemalt 5%, vili moodustab söödasegust vähemalt 60%).

 

Toidumärgistusest tarbijale »
tagasi teemalehele

Viimati uuendatud: 12. mai 2020