Sa oled siin

Mahlatooted

Poodides pakutakse müüa väga erinevaid mahlatooteid ja nende vahel valida on väga keeruline. Siin saavad abiks olla teadmised, mida üks või teine tootenimetus tähendab.

Mis peitub mahlatoote nimetuse taga?

Nimetused mahl, nektar, mahlajook või smuuti annavad esmase kiire info toote koostise ja olemuse kohta.

Mahl

Mahl eraldatakse puuviljadest ja marjadest ning see sisaldab rohkem toitained kui muud mahlatooted. Mahlaks saab nimetada vaid lahjendamata kujul müüdavat toodet.

Mahlad, sealhulgas mahlad kontsentreeritud mahlast (ehk kontsentraadist taastatud mahlad) ei sisalda säilitusaineid (v.a laimi- ja sidrunimahl), kunstlikke lõhna- ja maitseaineid ega toiduvärve.

Säilivusaja pikendamiseks pakendatud mahlad tavaliselt pastöriseeritakse. Mahladele ei ole lubatud lisada suhkrutooteid (v.a astelpajumahlale).

Mahla nimetusest on näha puuviljade ja marjade nimed nende sisalduse vähenevas järjekorras, nt õuna-maasikamahl või ananassi-greibimahl. Kolme või enamat liiki aedvilja sisaldava mahla (nt mitmeviljamahla) täpsema koostise saab teada koostisosade loetelust.

Mis on mahl kontsentreeritud mahlast?

Sisuliselt on tegu kontsentraadist taastatud mahlaga. Mahl valmistatakse tavaliselt riigis, kus puuvili kasvatati. Eksportimiseks mahl kontsentreeritakse, s.t  sellest eraldatakse vesi. Sihtriigis taastatakse mahl kontsentraadist, lisades sellele sama palju vett, kui enne eraldati.

Kontsentraadist taastatud mahla märgistamisel lisatakse nimetuse lõppu sõnad „kontsentreeritud mahlast“ (nt „õunamahl kontsentreeritud mahlast“). Kui pakendil neid sõnu pole, siis on tegu otse viljadest pressitud mahlaga, mis ei ole läbinud tootmisel taastamisetappi.

Enamik Eestis müüdavatest eksootiliste viljade mahladest on kontsentraadist taastatud. Näiteks apelsinipuid Eestis teatavasti ei kasva, seetõttu on suurem osa meil müüdavast apelsinimahlast valmistatud kontsentraadist.

Nektar

Nektar erineb mahlast väiksema mahlasisalduse poolest, sisaldades mahla ja/või püreed sõltuvalt puuvilja happesusest 25–50%.

Kõikidest puuviljadest pole võimalik nende happesuse tõttu kohe joomiskõlblikku mahla valmistada, seetõttu müüakse neist pressitud mahla lahjendatud kujul nektarina.

Nektaritele kehtivad mahlade märgistamisega sarnased nõuded – nt ainult ühest puuviljaliigist nektari nimetuses märgitakse puuviljaliik (ploominektar, virsikunektar jne). Samuti tuleb tootel esitada mahla sisaldus ("puuvilja/marja sisaldus vähemalt …%").

Nektarile võib lisada magustamiseks suhkruid, magusaineid ja mett.

Mahlajook

Mahlajoogis on kõige vähem mahla ja kõige rohkem suhkrut.

Mahlasisaldus ei ole mahlajoogi puhul õigusaktiga reguleeritud, ent tavaliselt sisaldavad mahlajoogid mahla üpris vähe, umbes 10–15%.

Mahlajookide koostises võib kasutada magusaineid, toiduvärve, säilitusaineid, lõhna- ja maitseaineid, antioksüdante ja muid lisaaineid.

Sageli on mahlajookidesse lisatud palju suhkrut, seetõttu tasub nende koostist tähelepanelikult uurida.

Smuuti

Smuuti (ka smoothie) on värsketest puu- või köögiviljadest valmistatud segatud, jahutatud, mõnikord magus jook. Tihti lisatakse hulka ka purustatud jääd, puuvilju, mett, külmutatud jogurtit ja teisi lisandeid, näiteks sojapiima või rohelist teed.

Eestis müüdavad smuutid on enamasti kontsentreeritud mahlast valmistatud tooted, mis sisaldavad ka viljaliha. Mõned smuutid on aga valmistatud ainult puuviljadest; siis purustatakse nende valmistamiseks tavaliselt kogu vili.

Smuutina müüakse aga väga erineva koostisega tooteid, kuna nende koostist ei ole õigusaktidega reguleeritud. Seetõttu tasub smuutit ostes selle koostisosade loetelu tähelepanelikult uurida.

 

Toidumärgistusest tarbijale »
tagasi teemalehele

Viimati uuendatud: 16. aprill 2015