Sa oled siin

Piimatooted

Tarbijate kaitsmiseks ning eksituste vältimiseks kehtivad Euroopa Liidus piimatoodete nimetustele koostis- ja kvaliteedinõuded (nn kaitstud nimetuste põhimõte). See tähendab seda, et kui toote kirjeldamiseks on kasutatud mõnda kaitstud nimetustest, peab toode ka nimetusele kehtestatud nõuetele vastama.

Nõuete alla kuuluvad eri liiki joogipiimad (toorpiim, täispiim, 2,5% piim vms). Lisaks joogipiimade nimetustele reguleeritakse aga ka üldtuntud piimatoodete nimetuste kasutamist (näiteks vadak, koor, või, pett, võiõli, kaseiinid, veevaba piimarasv, juust, kohupiim, jogurt, keefir). Kaitstud on ka piirkondliku tähtsusega tootenimetused nagu kumõss, viili/fil, smetana, rjaženka ja rūgušpiens.

Reguleeritud nimetustega tähistatud toodete puhul võib tarbija olla kindel, et tegemist on ainult piimast saadud toodetega. Nimelt ei tohi tootjad taimset rasva sisaldavate toodete nimetamisel kasutada piimatoodetele reserveeritud nimetusi. Kui piimarasv on osaliselt asendatud taimse rasvaga, peab vastav märge olema ka pakendil.

Muid valmistamiseks vajalikke aineid võib piimatootele olla lisatud vaid juhul, kui neid pole kasutatud mõne piima koostisaine asendamiseks. Kui kasutatud ei ole lehmapiima, peab märgistusel olema välja toodud, milliselt loomaliigilt see on saadud.

Erandina võib piimatootele reserveeritud nimetusi olla kasutatud ka teiste toodete nimetamisel, kui toote täpne iseloom on selge tavapärase kasutamise tõttu või kui nimetusi kasutatakse selgesti toote iseloomuliku omaduse kirjeldamiseks. Sellised tooted on näiteks kookospiim, pähklivõi, shea-või, võiseen. Samas käivad erandi alla ka näiteks paljud EL liikmesriikide traditsioonilised puuviljatooted, alkohoolsed joogid, seened ja hulk muid tooteid. Selguse huvides on selliste traditsiooniliste toodete liikmesriigipõhine nimekiri koondatud Euroopa Liidu õigusaktides. Liikmesriikidel ei ole küll otsest kohustust oma tooteid nimekirja lisada; tegu on eelkõige võimalusega reguleerida liikmesriigile omaste toodete nimetamist, et vältida vastuolu piimatoodetele reserveeritud nimetuste kasutamisega.

Tuntumad piimatooted

Joogipiimad


Joogipiimade tootenimetused erinevad sõltuvalt töötlusviisist ja rasvasisaldusest.

  • Toorpiim –piim, mida pole kuumtöödeldud
  • Täispiim – kuumtöödeldud; rasvasisaldus vähemalt 3,5%
  • Madala rasvasisaldusega piim – kuumtöödeldud; rasvasisaldus 1,5%–1,8%
  • Rasvatu piim – kuumtöödeldud; rasvasisaldus kõige rohkem 0,5%

Müügil võib olla ka teistsuguse rasvasisaldusega kuumtöödeldud joogipiima (näiteks Eestis levinud 2,5% rasvasisaldusega piim).

Sellise piima pakendil peab olema märgitud rasvasisaldus kümnendkoha täpsusega ja kergesti loetaval kujul (üksnes protsendina või koos sõnaga "rasvasisaldus", nt "rasvasisaldus … %").

Rasvasisalduse märge peab olema tootenimetusega samas vaateväljas.

Rasvaprotsendi esitusest on lähemalt juttu ka toitumisalase teabe lehel »

Või, margariin, rasvavõie

Või on toode, mis sisaldab 80–90% piimarasva, kuni 2% muid piimakomponente ja kuni 16% vett. Kolmveerandrasvane või sisaldab 60–62% piimarasva. Poolrasvane või sisaldab 39–41% piimarasva. Piimarasvavõie võib sisaldada piimarasva kas alla 39%, 41–59% või 63–79%.

Margariin koosneb taimsetest või loomsetest rasvadest, millest piimarasv võib moodustada kuni 3%. Ka margariinid jaotatakse rasvasisalduse järgi sarnaselt võile (80–90%, 60–62%, 39–41%).

Kui toode sisaldab rasva mingis muus koguses, siis nimetatakse seda rasvavõideks.

Kohuke

Kohuke on üldtuntud nimetus tootele, mille kohupiimamass ei sisalda taimerasva. Küll aga võib taimerasva sisaldada kohukese glasuur.

Kui kohupiimamassis on kasutatud taimerasva, siis ei ole tegu kohukesega; sellise toote kohta kasutatakse nimetust dessert või maius.

Jäätis

Koorejäätis ja plombiir on Eesti tarbijale tuntud kui piimarasva sisaldavad tooted, seetõttu ei kasutata nende koostises taimset rasva. Nende puhul võib taimset rasva sisaldada vaid glasuur.

Küll aga võib taimset rasva sisaldada oma koostises jäätis.

Juust

Juust peab olema valmistatud piimarasvast; sellesse ei tohi olla lisatud taimerasva.

Samas leidub turul ka tooteid, mis sarnanevad juustule, kuid sisaldavad ka taimseid rasvu. Nende maitse ja valmistusviis võib sarnaneda tavalisele juustule, kuid sealjuures on osa piimarasvast asendatud hüdrogeenitud rasvaga. Selliste toodete nimetuses ei tohi olla kasutatud sõna "juust" ega isegi mitte fraasi "juustulaadne toode".

 

Toidumärgistusest tarbijale »
tagasi teemalehele

Viimati uuendatud: 16. aprill 2015