Sa oled siin

Piimatooted

Osa piimatooteid (nn kaitstud nimetusega tooted) peavad vastama kindlatele koostisnõuetele; sellised tooted on näiteks täispiim ja või.

Nõuete alla kuuluvad eri liiki joogipiimad (toorpiim, täispiim, 2,5% piim vms). Lisaks joogipiimade nimetustele reguleeritakse aga ka üldtuntud piimatoodete nimetuste kasutamist (näiteks vadak, koor, või, pett, võiõli, kaseiinid, veevaba piimarasv, juust, kohupiim, jogurt, keefir). Kaitstud on ka piirkondliku tähtsusega tootenimetused nagu kumõss, viili/fil, smetana, rjaženka ja rūgušpiens.

Reguleeritud nimetustega tähistatud toodete puhul võib tarbija olla kindel, et tegemist on ainult piimast saadud toodetega. Nimelt ei tohi tootjad taimset rasva sisaldavate toodete nimetamisel kasutada piimatoodetele reserveeritud nimetusi. Kui piimarasv on osaliselt asendatud taimse rasvaga, peab vastav märge olema ka pakendil.

Muid valmistamiseks vajalikke aineid võib piimatootele olla lisatud vaid juhul, kui neid pole kasutatud mõne piima koostisaine asendamiseks. Kui kasutatud ei ole lehmapiima, peab märgistusel olema välja toodud, milliselt loomaliigilt see on saadud.

Erandid

Erandina võib piimatoodetele reserveeritud nimetusi kasutada ka teiste (taimsete) toodete nimetamisel, mille täpne iseloom on selge toote tavapärase kasutamise tõttu või juhul, kui nimetusi kasutatakse selgesti toote iseloomuliku omaduse kirjeldamiseks.

Üldisest piimatoodete nimetuste kaitsest teeb Euroopa Komisjon erandeid eelkõige selliste toodete puhul, mis on liikmesriigis traditsiooniliselt esinenud. Mõiste "traditsiooniline" on määratletud järgmiselt: "tõendatud kasutamine siseturul põlvkondade vaheldumist võimaldava ajavahemiku jooksul, mis on vähemalt 30 aastat."

Teiste Euroopa Liidu liikmesriikide näitel on erandina ehk liikmesriigile iseloomuliku traditsioonilise tootena käsitletud nt kookospiima, maapähklivõid, kakaovõid, võiuba, shea-võid, võiseent ja mandlipiima.

Erandit võib aga kasutada vaid juhul, kui toote nimetus on Euroopa Komisjoni otsuse 2010/791 I lisa loetelus liikmesriigi erandina kirjas. Eesti ei ole seni taotlenud erandeid loetelusse lisamiseks, sellepärast ei tohi tootjad Eestis kasutada piimatoodetele reserveeritud nimetusi teiste toodete nimetamiseks.

Tuntumad piimatooted

Joogipiimad


Joogipiimade tootenimetused erinevad sõltuvalt töötlusviisist ja rasvasisaldusest.

  • Toorpiim –piim, mida pole kuumtöödeldud
  • Täispiim – kuumtöödeldud; rasvasisaldus vähemalt 3,5%
  • Madala rasvasisaldusega piim – kuumtöödeldud; rasvasisaldus 1,5%–1,8%
  • Rasvatu piim – kuumtöödeldud; rasvasisaldus kõige rohkem 0,5%

Müügil võib olla ka teistsuguse rasvasisaldusega kuumtöödeldud joogipiima (näiteks Eestis levinud 2,5% rasvasisaldusega piim).

Sellise piima pakendil peab olema märgitud rasvasisaldus kümnendkoha täpsusega ja kergesti loetaval kujul (üksnes protsendina või koos sõnaga "rasvasisaldus", nt "rasvasisaldus … %").

Rasvasisalduse märge peab olema tootenimetusega samas vaateväljas.

Rasvaprotsendi esitusest on lähemalt juttu ka toitumisalase teabe lehel »

Või, margariin, rasvavõie

Või on toode, mis sisaldab 80–90% piimarasva, kuni 2% muid piimakomponente ja kuni 16% vett. Kolmveerandrasvane või sisaldab 60–62% piimarasva. Poolrasvane või sisaldab 39–41% piimarasva. Piimarasvavõie võib sisaldada piimarasva kas alla 39%, 41–59% või 63–79%.

Margariin koosneb taimsetest või loomsetest rasvadest, millest piimarasv võib moodustada kuni 3%. Ka margariinid jaotatakse rasvasisalduse järgi sarnaselt võile (80–90%, 60–62%, 39–41%).

Kui toode sisaldab rasva mingis muus koguses, siis nimetatakse seda rasvavõideks.

Kohuke

Kohuke on üldtuntud nimetus tootele, mille kohupiimamass ei sisalda taimerasva. Küll aga võib taimerasva sisaldada kohukese glasuur.

Kui kohupiimamassis on kasutatud taimerasva, siis ei ole tegu kohukesega; sellise toote kohta kasutatakse nimetust dessert või maius.

Jäätis

Koorejäätis ja plombiir on Eesti tarbijale tuntud kui piimarasva sisaldavad tooted, seetõttu ei kasutata nende koostises taimset rasva. Nende puhul võib taimset rasva sisaldada vaid glasuur.

Küll aga võib taimset rasva sisaldada oma koostises jäätis.

Juust

Juust peab olema valmistatud piimarasvast; sellesse ei tohi olla lisatud taimerasva.

Samas leidub turul ka tooteid, mis sarnanevad juustule, kuid sisaldavad ka taimseid rasvu. Nende maitse ja valmistusviis võib sarnaneda tavalisele juustule, kuid sealjuures on osa piimarasvast asendatud hüdrogeenitud rasvaga. Selliste toodete nimetuses ei tohi olla kasutatud sõna "juust" ega isegi mitte fraasi "juustulaadne toode".

 

Toidumärgistusest tarbijale »
tagasi teemalehele

Viimati uuendatud: 18. november 2020