Sa oled siin

Säilimisaeg

Säilimisaeg näitab, mis ajani toit on söögikõlbulik või säilitab oma omadused.

Säilimisaeg peab olema kirjas toidu pakendil. Kui toitu tuleb säilimisaja tagamiseks hoida eritingimustes (nt -18 ˚C  juures, kuivas või pimedas), siis peab pakendil olema ka see teave. Säilimisaja määrab tootja kestvuskatsetega toote väljatöötamise käigus.

"Parim enne", "kõlblik kuni" ja piiramata säilimisajaga tooted

Säilimisaja märkimiseks on kaks viisi – tarvitamise tähtpäev ("kõlblik kuni") ja minimaalse säilimisaja tähtpäev ("parim enne"). Lisaks on olemas ka piiramata säilimisajaga tooteid.

"Kõlblik kuni"

Märget "kõlblik kuni" ehk tarvitamise tähtpäeva kasutatakse kiiresti riknevatel toitudel. See tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult süüa.

Tarvitamise tähtpäeva kasutatakse näiteks liha- ja piimatoodetel ning salatitel.

Kiiresti riknevate toitude puhul tuleb kindlasti kinni pidada pakendil esitatud säilitamistingimustest.

Üldjuhul tuleb sellist toitu säilitada külmkapis, temperatuuril +2 … +6 ˚C. Samuti tuleb järgida pakendil esitatud kasutamistingimusi (näiteks "pärast pakendi avamist tarbida 3 päeva jooksul").

Pärast "kõlblik kuni" kuupäeva möödumist ei tohi toitu enam müüa, jagada ega süüa, kuna selles võivad hakata kasvama ja paljunema tervisele ohtlikud mikroorganismid.

 

"Parim enne"

Märget "parim enne" ehk minimaalse säilimisaja tähtpäeva kasutatakse pikema säilimisajaga toitudel. Selle kuupäevani säilitab õigetes tingimustes hoitud toode oma eeldatava kvaliteedi. Pärast kuupäeva möödumist võib toidu lõhn, maitse või tekstuur halveneda, kuid mõnda aega on selle söömine veel ohutu.

"Parim enne" kuupäevaga on tähistatud näiteks leib, küpsised, maiustused, maitseained, jahud, karastusjoogid.

Minimaalne säilimisaeg kuni 3 kuud märgitakse see pakendile kuupäeva täpsusega. Kui minimaalne säilimisaeg on 3–18 kuud, siis piisab kuu ja aasta märkimisest. Väga pikka aega säilivatel toiduainetel märgitakse vaid aasta.

Tähtpäeva ületanud toitu tohib müüa ja jagada, kui see on eraldatud uuest kaubast ja ostjat on tähtpäeva möödumisest teavitatud. Enne sellise toidu söömist tasub kontrollida, kas toote pakend on terve ja kas toit lõhnab ja maitseb hästi. Müüja või jagaja peab olema teadlik, et vastutab sellise toidu ohutuse eest ega tohi jagada toitu, mida ei kõlba süüa (näiteks hallitanud maasikaid või pundunud konserve).

Säilimisaja märketa tooted

Säilimisaja alusel on olemas ka kolmas toiduainete grupp. Selles on tooted, millele ei ole vaja säilimisaega märkida.

Sellised tooted on näiteks sool, suhkur, äädikas; samas ka näiteks värske aedvili ning pagaritooted, mis süüakse eeldatavalt ära 24 tunni jooksul pärast valmistamist.

 

Toidumärgistusest tarbijale »
tagasi teemalehele

Viimati uuendatud: 16. aprill 2015