Sa oled siin

2017. aasta toidupiirkonna tiitli pälvis Peipsimaa

14. november 2016 - 11:42
Peipsi sibulad.
Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine Peipsimaale toimub 1. mail 2017. Foto: Katrin Press.

Peipsi järvega piirnevatest omavalitsustest koosnev Peipsimaa valiti 2017. aasta Eesti toidu piirkonnaks. Aasta toidupiirkonda valitakse, et aidata kaasa kohaliku toidu ja toidukultuuri tutvustamisele.

„Peipsi järve äärne piirkond on tuntud oma eripärase toidukultuuri poolest. See on kogu Eesti sahver, kus kasvatatud või toodetud kvaliteetset toitu käiakse oma toidulauale toomas,“ ütles Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp. „Eesti aasta toidupiirkonda valitakse selleks, et aidata kaasa kohaliku toidu ja toidukultuuri tutvustamisele. Peipsimaa taotlus oligi hindamiskomisjoni hinnangul kõige põhjalikum kava piirkonna toidutraditsioonide tutvustamiseks nii sise- kui ka väliskülalistele.“

Peipsimaa toidupiirkonda kuuluvad nelja maakonna kakskümmend omavalitsust: Ida-Virumaalt Alajõe, Lohusuu, Iisaku, Tudulinna ja Avinurme vallad; Jõgeva maakonnast Mustvee linn, Torma, Kasepää, Saare ja Pala vallad; Tartumaalt Alatskivi, Peipsiääre, Piirissaare, Vara, Võnnu ja Meeksi vallad ning Kallaste linn; Põlva maakonnast Räpina, Mikitamäe ja Värska vallad.

Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine Peipsimaale toimub 1. mail 2017. Peipsimaa maitsete aasta eestvedaja on MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök.

Maaeluministeerium kuulutas konkursi 2017. aasta Eesti toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks välja oktoobris. Kokku laekus konkursile kolm taotlust, millest toidu- ja turismivaldkonna ekspertidest koosnev komisjon valis välja 2017. aasta tiitlikandja.

2016. aasta on Hiiumaa maitsete aasta ja Kadi Raudsepa sõnul on see näidanud kohalike maitsete elujõudu. „Hiidlased on leidnud selles võimaluse väga jõuliselt ja edukalt oma toitu tutvustada,“ ütles Raudsepp.

Taust

  • Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja mille toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu.
  • Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune kahvel. 2016. aastal kannab tiitlit Hiiumaa.
  • Eesti toidu piirkonna valimine on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020“. Varem on Maaeluministeerium koos koostööpartneritega korraldanud selle raames Eesti toidu väljaku 2014. aasta laulupeol „Aja puudutus. Puudutuse aeg“, Eesti toidu kuu 2015.  ja 2016. aastal, Hiiumaa maitsete aasta ning 2015. ja 2016. aastal toimunud üle-eestilise avatud talude päeva.
  • Vaata ka www.eestitoit.ee ja www.facebook.com/Eestitoit.

Veel uudiseid samal teemal

Täna, 23. juulil kell 10–17 on avatud rekordiliselt 280 talupidamist ja põllumajandustootjat.
24.07.2017|Maaeluministeerium

Tule avasta Eestimaad! Täna kutsuvad 280 talu külla!

Täna, 23. juulil kell 10–17 on avatud rekordiliselt 280 talupidamist ja põllumajandustootjat. Avatud talude päev kuulutatakse avatuks kell 10 Kaspri talus Tartumaal.

22.07.2017|Maaeluministeerium

Kaheksa praktilist nõuannet avatud talude päevaks

Juba homme, 23. juulil kutsuvad kolmanda üle-eestilise avatud talude päeva raames 280 talupidamist ja põllumajandustootjat külla. Küllakutsujad annavad nõu, kuidas päev sujuvalt ja kõigile nauditavalt saaks kulgeda.