Sa oled siin

Algas kampaania akrüülamiidiga seotud teadlikkuse tõstmiseks

18. oktoober 2021 - 17:04
Friikartulid paberist alusel, kõrval kausike ketšupiga.
Foto: Pixzolo Photography / unsplash.com

Täna, 18. oktoobril algas Maaeluministeeriumi tellitud teavituskampaania, mille fookuses on akrüülamiid ehk tervisele ohtlik aine, mida leidub eeskätt üleküpsetatud toidus.

„Soovime kampaaniaga tõsta inimeste teadlikkust akrüülamiidist, sellega seotud ohtudest ning võimalustest, kuidas aine sisaldust igapäevases toidus vähendada,” sõnas maaeluminister Urmas Kruuse.

Akrüülamiid moodustub teatud toidu küpsetamisel, praadimisel või röstimisel. Kõrgemaid akrüülamiidisisaldusi on leitud süsivesikurikastest toitudest, sealhulgas kartulitoodetest (näiteks ahjukartulid, friikartulid ja kartulikrõpsud) ja teraviljatoodetest (valikpagari-, saia- ja leivatooted ning hommikusöögihelbed), aga samas ka kohvist ja kohviasendajatest.

Akrüülamiid võib ohustada tervist, kuna teada olevalt on sel vähki tekitav ja DNAd kahjustav toime. Akrüülamiidi teket täielikult vältida pole võimalik, kuid selle sisaldust toidus saab vähendada.

Kuidas hoida akrüülamiidisisaldus toidus madalal?

  • Küpseta toitu vaid kuldkollase värvuseni. Nii väldid küpsetades, praadides või röstides toidu üleküpsetamist, ülemäärast krõbedust ja kõrvetamist.
  • Säilita kartuleid jahedas ja pimedas, võimalusel temperatuuril üle 6 °C. Ära hoia neid külmkapis ega valguse käes. Külmkapis või valguse käes hoiustamine suurendab kartulis komponentide hulka, mis soodustavad akrüülamiidi teket küpsetamisel, röstimisel või praadimisel.
  • Pea kinni tootjate soovitustest valmistusaja ja -temperatuuri kohta. Kui valmistad eelpakendatud friikartuleid või pagaritooteid kodus, siis järgi kindlasti tootja valmistusjuhendit. Nii oled kindel, et ei küpseta toitu ülemääraselt ega liiga kõrgel temperatuuril.
  • Valmista kodus toitu erineval viisil. Uuringud näitavad, et akrüülamiidi ei teki, kui valmistad toitu keetes, aurutades, mikrolaineahjus kuumutades ja madalatel temperatuuridel.
  • Toitu mitmekesiselt. Mitmekesine ja tasakaalustatud toitumine aitab vähendada võimalust, et mõne toiduga satub organismi akrüülamiidi väga suures koguses.

Veel uudiseid samal teemal

Veised karjamaal.
01.12.2021|Maaeluministeerium

Jõustuv veterinaarseadus ettevõtjatele suuri muudatusi kaasa ei too

Täna, 1. detsembril jõustub uus veterinaarseadus, millega koondatakse ja ajakohastatakse senised loomatervise valdkonna õigusaktid ning viiakse need kooskõlla Euroopa Liidu loomatervise määruse nõuetega.

Vaade õhust Maaeluministeeriumi hoonele
01.12.2021|Maaeluministeerium

Maaeluministeerium taotleb maksuametilt ja pankadelt vastutulekut raskustesse sattunud toidutootjatele

1. kuni 7. detsembrini saavad sealiha- ja piimatootjad taotleda COVID-19 puhangust tingitud erakorralist toetust kogusummas 5,5 miljonit eurot. Lisaks taotles Maaeluministeerium nii Maksu- ja Tolliametilt kui ka pankadelt vastutulekut ettevõtjatele keerulise olukorra leevendamiseks.