Sa oled siin

EFSA hindas uuesti kolme toiduvärvi ohutust

21. mai 2010 - 0:00

EFSA lisaainete ekspertkomisjon hindas uuesti toiduvärvide briljantmust (E 151), pruun HT (E 155) ja pruun FK (E 154) ohutuse alaseid andmeid. Toiduvärvide hindamine on üks osa käimasolevast lisaainete uuesti hindamise kavast.

Ekspertkomisjon leidis olemasolevate andmete põhjal, et briljantmusta ADI väärtust 5mg/kg kehakaalu kohta ei pea üle vaatama, kuna ainult need lapsed võivad ületada ADI väärtuse, kes regulaarselt tarbivad briljantmusta sisaldavaid toite väga suurtes kogustes. Briljantmusta võib kasutada toiduvärvina laias valikus toidugruppides.

Ekspertkomisjon vähendas pruun HT ADI väärtust poole võrra, 1,5mg/kg kehakaaluni. ADI väärtust vähendati, kuna pikaajalistel loomkatse uuringutel täheldati loomadel kõrvalnähte nagu kerget kaalu kaotust. Uuringus kasutati väiksemaid koguseid pruun HT kui varasemates uuringutes, mille põhjal oli ADI määratud. Põhinedes toidus kasutada lubatud maksimum piirnormidel ja mitmete riikide toidu tarbimisandmetel järeldas ekspertkomisjon, et pruun HT sisaldavate toitude suures koguses regulaarsel tarbimisel võib siiski ADI väärtust ületada.

Ekspertkomisjon ei saanud teha järeldusi pruun FK ohutuse kohta, kuna toksikoloogilisi andmeid polnud piisavalt. Pruun FK on lubatud kasutada vaid Kippers kalatoodetes ning kuna antud toiduvärvi enam ei kasutata ka kalatoodetes, siis lisaainete kasutuse üle vaatamisel tõenäoliselt kustutatakse pruun FK toidus kasutada lubatud lisaainete nimekirjast.

Täpsem info ja EFSA teaduslikud arvamused Euroopa Toiduohutusameti kodulehel.