Sa oled siin

EFSA teaduslik arvamus toidus sisalduva kaadmiumi kohta

7. september 2009 - 0:00

20.03.2009 avalikustatud Euroopa Toiduohutusameti teaduslikus arvamuses kinnitati kaadmiumi uueks lubatud nädaladoosiks (TWI ) 2,5 μg kehamassi kilogrammi kohta ning soovitati vähendada elanikkonna kokkupuudet kaadmiumiga.

Kaadmium on raskmetall, mis jõuab keskkonda nii looduslikest allikatest kui ka inimtegevuse tulemusena. Seda leidub õhus, pinnases, vees ning see võib akumuleeruda taimedes ja loomades. Kaadmium on eelkõige toksiline neerudele ning on klassifitseeritud kantserogeenseks ühendiks.

Mittesuitsetavate inimese jaoks on kaadmiumi peamiseks allikaks toit. Eeskätt saadakse kaadmiumi teravilja ja köögivilja tarbimisel.

Euroopas ulatub täiskasvanud inimese keskmine toiduga saadav kaadmiumi kogus umbes TWI tasemini (2,3 μg kehamassi kilogrammi kohta). Mõnede elanikkonnarühmade kokkupuude kaadmiumiga võib olla suurem ületades lubatud nädaladoosi. Näiteks taimetoitlased, kes tarbivad suhteliselt suurtes kogustes teravilja, pähkleid, õliseemneid ja kaunvilja; inimesed, kes elavad saastatud piirkonnas ja tarbivad kohalikku toitu ning suitsetajad. Lisaks võib saadav kaadmiumi kogus olla suurem ka lastel, arvestades tarbitava toidu kogust nende kehakaalule. Laste puhul võib ka olmetolm olla oluliseks kaadmiumi allikaks. Siiski jõuti hinnangus järeldusele, et isegi nende gruppide riskimäär on väga madal.

Täpsem info ja EFSA teadusliku arvamuse tekst Euroopa Toiduohutusameti kodulehel:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902396263.htm

http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902396126.htm