Sa oled siin

Euroopa Toiduohutusamet: 95,9% analüüsitud proovidest vastas nõuetele

27. juuni 2019 - 13:41
Illustratsioon: valik köögivilju laual.
Foto: Tiit Koha / Maaeluministeerium.

2017. aasta seiretulemuste kohaselt suurem osa Euroopas tarbitavast toidust ei sisalda pestitsiidide toimeainete jääke või sisaldab neid lubatud piirides. Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) järeldas seiretulemuste alusel, et praeguste teadusandmete kohaselt ei kujuta lühi- ja pikaajaline saadavus riski tarbija tervisele.

EFSA avaldas eile iga-aastase taimekaitsevahendite jääkide aruande, mis on koostatud liikmesriikide seireprogrammide tulemuste põhjal. 2017. aastal analüüsiti 88 247 toidust võetud proovi ning 801 erinevat toimeaine jääki. 95,9% analüüsitud proovidest vastas nõuetele, st analüüsitulemused ei näidanud kehtestatud piirnormide ületamist. Suurem osa proovidest (64,9%) pärines aruandvatest riikidest, st EList, Norrast ja Islandilt. 28,8% analüüsitud proovidest võeti ELi-välistest riikidest pärit toodetest ning 6,9% proovide päritolu jäi ebaselgeks. Piirnormid olid ületatud 2,6% ELi päritolu toodetes ning 7,6% kolmandatest riikidest pärit toodetes.

4,1% proovidest ületasid toimeainete jäägid kehtestatud piirnorme. Võrreldes 2016. aastaga (3,8%) tuvastati veidi rohkem piirnormide ületamisi, mille peamiseks põhjuseks oli suurem suunatud kontrollide osakaal toodete puhul, millest varem oli jääke leitud.

Mitu toimeaine jääki tuvastati 27,5% proovidest. Töötlemata toodetest leiti mitu jääki kõige sagedamini sõstardest, murakatest, laimidest, sidrunitest, murelitest, maasikatest ja põldkännaku-/maisisalatitest.

Glüfosaadijääkide sisaldust uuriti 25 riigis võetud 8672 proovis. Glüfosaadijääke sisaldas mõõdetavas koguses 2,2% proovidest ning 0,2% proovidest oli glüfosaadi piirnorm ületatud.

EFSA hindab aruande koostamise raames akuutse (lühiajalise) ning kroonilise (pikaajalise) saadavuse riski, võttes arvesse riikide tarbimisandmeid. 2017. aasta andmeid kasutades järeldas EFSA, et praeguseks kogutud teadusandmete põhjal ei põhjusta akuutne ja krooniline saadavus riski tarbija tervisele.

EFSA on välja töötanud metodoloogia mitme toimeaine jäägi koosmõju hindamiseks ja avaldab kaks kumulatiivse mõju hindamise pilootprojekti 2019. a septembris.

Veel uudiseid samal teemal

2019. a parimad mahetooted laual.
15.09.2019|Maaeluministeerium

Eesti toidu kuu: 2019. a parima mahetootja tiitel läks lihaveisekasvatajatele

Mahekonkursside parimad on selgunud. Tänavune parim mahetootja on Tiina ja Ivo Tomsoni ettevõte Vilsi OÜ. Aasta parim mahetoit on Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool ja parim mahejook Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic. Täna Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks La Muu ASi piparmündi-stracciatella jäätise.

Peakokad lastega aruteluringis.
13.09.2019|Maaeluministeerium

Peakokad hakkavad koos lastega kokkama

Täna, 13. septembril toimus Jüri Gümnaasiumis projekti „Peakokad koolis“ pidulik avaüritus, kus osalejad said maitsta peakokkade ning kooliõpilaste ühise töö tulemusel valminud toite ning mõelda kaasa, kuidas kaasata lapsi toidutegemisse.