Sa oled siin

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) avaldas hinnangu toorpiima tarbimisega seotud terviseriskide kohta

13. jaanuar 2015 - 0:00
Klaas piima laual.
Külmaahela säilitamine aitab bakterite kasvu piimas peatada või aeglustada. Foto: T. Koha.

Toorpiim võib sisaldada kahjulikke baktereid, mis võivad põhjustada tarbijate tõsist haigestumist. Toorpiima bakteritega saastumist aitab oluliselt vähendada hea hügieenitava rakendamine farmis. Tähtis on ka külmaahela säilitamine, mis aitab bakterite kasvu piimas peatada või aeglustada. Siiski ei kõrvalda ainult loetletud võtted riske. Parim viis bakterite hävitamiseks on toorpiima kuumtöötlemine enne tarbimist.

Euroopa Liidus suureneb toorpiima tarbimine, kuna paljud inimesed usuvad, et toorpiim on tervisele kasulik. EL hügieenieeskirjade kohaselt võib liikmesriik piirata või keelata toorpiima turule viimist. Mitmes liikmesriigis on lubatud toorpiima müük automaatidest, kuid tavaliselt lisatakse tarbija jaoks juhis toorpiima keetmiseks enne tarbimist.

EFSA bioloogiliste ohtude teaduskomisjoni (BIOHAZ) eksperdid järeldasid teaduslikus arvamuses terviseriskide kohta toorpiima tarbimisel EL-s, et toorpiim võib olla kahjulike bakterite, peamiselt Campylobacter’i, Salmonella ja Shiga-toksiini tootva Escherichia coli (STEC) allikaks.

Teaduskomisjon ei saanud andmete vähesuse tõttu toorpiima joomisega seotud riske kvantitatiivselt määratleda. Siiski saab märkida, et kõigist perioodil 2007–2013 EL liikmesriikides registreeritud toidutekkelistest haigestumistest esines 27 haiguspuhangut toorpiima tarbimise tõttu.

Neist enamiku (21 juhtu) põhjuseks oli Campylobacter, ühel juhul Salmonella, kahel juhul STEC ja kolmel juhul puukentsefaliidi viirus. Puhangute allikaks oli enamasti lehmatoorpiim, üksikutel juhtudel kitsetoorpiim.

„Tarbijate teavitamist toorpiima tarbimisega seotud ohtudest ja kontrollmeetmetest on vaja parandada,“ sõnas John Griffin, BIOHAZ-i juht.

Imikutel, lastel, rasedatel, vanuritel ja nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestel on suurem oht toorpiima joomisel haigestuda.

Toorpiim on lehma, kitse, lamba või teiste loomade piim, mida ei ole kuumutatud üle 40 °C või mis ei ole läbinud samalaadse mõjuga töötlemist.

 

Veel uudiseid samal teemal

Illustratsioon: Kombain vilja lõikamas.
30.11.2018|Maaeluministeerium

Maailmas ületab teravilja tarbimine selle tootmist

Täna, 30. novembril toimub Eesti Maaülikooli peahoones "Viljelusvõistlus 2018" lõpukonverents, kus Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti andis kuulajatele ülevaate Eesti taimekasvatushooajast 2018. aastal ja valdkonna tulevikuplaanidest.

Illustratsioon: Eesti toidu tutvustamise kava logo.
29.11.2018|Maaeluministeerium

Ekspordinõukogus jagasid oma kogemusi „Food From Finland“ eestvedajad

Eile, 28. novembril toimus Maaeluministeeriumis ekspordinõukogu koosolek, kus soomlased jagasid oma kogemusi toidusektori ekspordi edendamisel, anti ülevaade Veterinaar- ja Toiduameti tegevustest ekspordisihtturgude avamisel ning tutvustati Eesti toidu programmi arenguid.