Sa oled siin

Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) teaduslik arvamus bisfenool A kohta

22. jaanuar 2015 - 11:51
Läbipaistev plastist joogipudel sinises valguses.
BPAd kasutatakse ka polükarbonaadi valmistamisel, millest tehakse näiteks toiduga kokkupuutuvaid materjale, näiteks korduvalt kasutatavad joogipudelid. Foto: ferchi @ pixabay.com.

21. jaanuaril 2015. a avaldatud Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) teaduslikus arvamuses kinnitatakse, et kokkupuude bisfenool A-ga ei põhjusta tarbijale terviseriske.

EFSA hindas uuesti kokkupuudet bisfenool A-ga (BPA) ja BPA toksilisust ning jõudis järeldusele, et praeguse kokkupuutetaseme puhul ei kujuta BPA tarbijate tervisele ohtu üheski vanuserühmas, sealhulgas looted, imikud ja noorukid. Kokkupuude toidust või korraga mitmest allikast (toit, tolm, kosmeetika ja termopaber) saadava BPAga on tunduvalt väiksem kui lubatud päevadoos.

Uute andmete ja täpsustatud meetodite kasutamine lubas EFSA ekspertidel vähendada BPA lubatavat päevadoosi (TDI) 50 mikrogrammilt kehakaalu kilogrammi kohta päevas 4 mikrogrammini kehakaalu kilogrammi kohta päevas. Hinnanguliselt on suurim kokkupuude BPAga kolm kuni viis korda väiksem kui uus TDI.

BPAd kasutatakse polükarbonaadi (plastiliik tähisega PC) ja epoksüvaikude valmistamisel. Polükarbonaadist valmistatakse toiduga kokkupuutuvaid materjale, näiteks korduvalt kasutatavad joogipudelid, imikute toitmise pudelid, nõud (taldrikud ja kruusid) ja säilituskarbid. Epoksüvaike kasutatakse toidu- ja joogipurkide ja vaatide sisepinna kaitsekihi valmistamisel. Toiduga kokkupuutuvast materjalist võib toitu erituda väike kogus BPAd, mis võib imenduda läbi seedetrakti seina; muudest allikatest (sh termopaber, kosmeetika ja tolm) pärit BPA võib imenduda läbi naha ja sissehingamisel.

Komisjoni toiduga kokkupuutumiseks ettenähtud plastmaterjalide ja -esemete määruses nr 10/2011 on BPAd lubatud kasutada monomeerina toiduga kokkupuutumiseks ettenähtud plastis. Materjalist tohib BPAd toitu erituda 0,6 mg/kg. Euroopa Liidus on BPA kasutamine imikutoitmise pudelite valmistamisel keelatud.

Täpsem info ja EFSA teadusliku arvamuse tekst Euroopa Toiduohutusameti kodulehel.

Veel uudiseid samal teemal

2019. a parimad mahetooted laual.
15.09.2019|Maaeluministeerium

Eesti toidu kuu: 2019. a parima mahetootja tiitel läks lihaveisekasvatajatele

Mahekonkursside parimad on selgunud. Tänavune parim mahetootja on Tiina ja Ivo Tomsoni ettevõte Vilsi OÜ. Aasta parim mahetoit on Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool ja parim mahejook Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic. Täna Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks La Muu ASi piparmündi-stracciatella jäätise.

Peakokad lastega aruteluringis.
13.09.2019|Maaeluministeerium

Peakokad hakkavad koos lastega kokkama

Täna, 13. septembril toimus Jüri Gümnaasiumis projekti „Peakokad koolis“ pidulik avaüritus, kus osalejad said maitsta peakokkade ning kooliõpilaste ühise töö tulemusel valminud toite ning mõelda kaasa, kuidas kaasata lapsi toidutegemisse.