Sa oled siin

Euroopa Toiduohutusametil valmis esimene toiduks tarbitavate putukate riskihinnang

19. jaanuar 2021 - 14:44
EFSA peakorter Itaalias Parma linnas.
Foto: Carlo Dani.

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) avaldas 13. jaanuaril 2021. a kuivatatud kollase jahuussi riskihinnangu. Äsja valminud riskihinnang on esimene, mis käsitleb toiduna tarbitavaid putukaid.

Riskihinnang käsitleb kuivatatud kollase jahuussi (Terebrio molitor larva) kui uuendtoidu* ohutust inimese tervisele. Termin „kollane jahuuss“ viitab hariliku jahumardika Tenebrio molitor vastsele.

Kollase kuivatatud jahuussi riskihinnangus hinnatakse termiliselt kuivatatud tervet kollast jahuussi ja sellest valmistatud jahu ohutust. Selle uuendtoidu põhilised koostisosad on valk, rasv ja kiudaine (kitiin). EFSA leiab, et saasteainete sisaldus kuivatatud kollases jahuussis sõltub nende kasvatamisel kasutatud söödast.

EFSA sõnul on eelpool nimetatud toit stabiilne ja ohutu kogu eeldatava säilivusaja jooksul, kui selle koostis vastab tehnilises kirjelduses toodud nõuetele. Välja on toodud ka kollase jahuusi suur valgusisaldus, kuid selle tegeliku sisalduse hindamist raskendab kiudaine kitiin.

EFSAle esitatud taotluse kohaselt  soovitakse kasutada terveid kuivatatud jahuusse snäkina ning lisada kuivatatud jahuusse koostisosana mitmetesse toitudesse, näiteks küpsistesse, makarontoodetesse ja valgubatoonidesse. Nende toodete eeldatavaks tarbijaskonnaks on kogu elanikkond.

EFSA arvamuse kohaselt võivad kollase jahuussi valgud põhjustada allergilisi reaktsioone. Allergilisi reaktsioone võib tekkida ka inimestel, kes on allergilised koorikloomadele ja/või tolmulestadele. Allergeenid võivad üle kanduda  ka jahuusside söödast.

Kokkuvõttes leiab EFSA, et terve kuivatatud kollane jahuuss ja sellest valmistatud jahu on inimese tervisele ohutu taotluses esitatud kasutustes ja kasutuskogustes.

Riskihinnanguga saab tutvuda EFSA kodulehel: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6343

* Uuendtoit on toit, mida kuni 1997. aasta 15. maini ei oldud Euroopa Liidus toiduna olulisel määral kasutatud.

Veel uudiseid samal teemal

26.10.2021|Maaeluministeerium

Urmas Kruuse: Valgukultuuride tootmise suurendamine aitaks täita ÜPP ja strateegia „Talust taldrikule“ eesmärke

Maaeluminister Urmas Kruuse osales Poolas Krakówis toimunud kolme mere algatuse põllumajandusministrite tippkohtumisel, kus 10 riigi ministrid allkirjastasid ühisdeklaratsiooni söödavalgu tootmise edendamiseks Euroopas.

Avatud talude päeva tunnusgraafika
25.10.2021|Maaeluministeerium

2022. aastal toimub suviseks suursündmuseks kujunenud avatud talude päev 23.–24. juulil

Paika sai 2022. aasta suvel toimuva avatud talude päeva toimumisaeg, milleks on juulikuu neljas nädalavahetus ehk 23.–24. juuli.