Sa oled siin

Euroopa Toiduohutusametil valmis teine toiduks tarbitavate putukate riskihinnang

27. juuli 2021 - 14:44
Emane rändtirts oksal
Foto: Jonathan Hornung, CC BY-SA 2.0 DE , via Wikimedia Commons

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) avaldas 2. juulil 2021. a riskihinnangu rändtirtsu (Locusta migratoria) kui uuendtoidu ohutuse kohta.

Valminud riskihinnang on teine endalaadne, mis käsitleb toiduna tarbitavaid putukaid. Esimene toiduna tarbitavate putukate riskihinnang käsitles kuivatatud kollast jahuussi.

Riskihinnang käsitleb rändtirtsu järgmisi vorme:

  • külmutatud rändtirts (ilma tiibade ja jalgadeta);
  • kuivatatud rändtirts (ilma tiibade ja jalgadeta);
  • kuivatatud ja jahvatatud  rändtirts (tiibade ja jalgadega).

Rändtirtsu kui uuendtoidu põhilised koostisosad on valk, rasv ja kiudaine (kitiin). EFSA leiab, et saasteainete sisaldus rändtirtsust saadud uuendtoidus sõltub nende kasvatamisel kasutatud söödast.

EFSA hinnangul on eelnimetatud toit stabiilne ja ohutu kogu eeldatava säilivusaja jooksul, kui selle koostis vastab tehnilises kirjelduses toodud nõuetele. Hinnangus juhib EFSA tähelepanu rändtirtsust saadud uuendtoidu suurele valgusisaldusele, kuid märgib, et selle tegeliku sisalduse hindamist raskendab kiudaine kitiin.

EFSAle esitatud taotluse kohaselt soovitakse külmutatud, kuivatatud ja jahvatatud rändtirtse kasutada näksina ning lisada neid koostisosana mitmesugustesse toitudesse, näiteks lihaasendustoodetesse, suppidesse, kaunviljapõhistesse toitudesse, šokolaadi, pähklisegudesse ja vorstidesse. Nende toodete eeldatav tarbijaskond on kogu elanikkond.

EFSA arvamuse kohaselt võivad rändtirtsuvalgud põhjustada allergilisi reaktsioone. Allergilisi reaktsioone võib tekkida ka inimestel, kes on allergilised koorikloomadele või tolmulestadele. Allergeenid võivad üle kanduda  ka rändtirtsude söödast.

Kokkuvõttes leiab EFSA, et rändtirtsud ja neist valmistatud tooted on inimese tervisele ohutud taotluses esitatud kasutustes ja kasutuskogustes.

Riskihinnanguga saab tutvuda EFSA kodulehel: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6667

Uuendtoit on toit, mida kuni 1997. aasta 15. maini poldud Euroopa Liidus toiduna olulisel määral kasutatud.

Veel uudiseid samal teemal

Lambad karjamaal.
28.09.2021|Maaeluministeerium

Maaeluministeerium: põllumajandustootjate kindlustunne I poolaastal paranes ja tulemuslikkus kasvas

Maaeluministeeriumis valminud tänavuse esimese poolaasta põllumajanduse, kalanduse ja toiduainetööstuse ülevaatest selgub, et mullune hea teraviljasaak ja kõrged hinnad aitasid põllumajandustootjatel tegutseda kasumlikult ka 2021. aasta I poolaastal ning kasvatada investeeringute mahtu.

Mimosa peakokk Juhan Heinsalu teeb Järvamaa haiglas lõunat karpkalast.
27.09.2021|Maaeluministeerium

Kalanädalal jagati tervishoiutöötajatele ligi 2000 portsu kala

20.-24. septembrini toimunud kalanädalal pakkus Tartu Ülikooli Kalanduse Teabekeskus koostöös Eesti Peakokkade Ühendusega tänavu kalalõunaid tervishoiutöötajatele. Viie haigla peale söödi ära 365 kilo kalafileed ja jagati ligi 2000 portsu kala.