Sa oled siin

Maaeluministeerium sõlmis lepingu sealihakonservide ostmiseks

2. november 2015 - 9:57
Kodusiga suurlaudas suluservale toetumas.
Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks. Foto: K. Nurm.

Maaeluministeerium sõlmis lepingu AS Maag Konservitööstuselt sealihakonservide ostmiseks riigi toiduvarusse. Konservid valmistatakse seakatku leviku piiramiseks kehtestatud III tsoonist pärinevate sigade lihast, mida AS Maag Konservitööstus ostab kokku turuhinna alusel.

„Konservide soetamise eesmärk on stabiliseerida kitsendustega seakatku piirkonnast pärineva sealiha turgu ja anda tootjatele aega uue turuolukorraga kohanemiseks,“  ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Seakatkust tingitud kauplemispiirangute tõttu on paljud III tsoonis tegutsevad seakasvatajad sattunud olukorda, kus neil ei ole võimalik sigu realiseerida, vaatamata sellele, et tegemist on täiesti tavalise, tervete sigade lihaga, mis on läbinud veelgi rangema kontrolli.“

Maaeluministeerium korraldas väljakuulutamata läbirääkimistega hanke, mille tulemusel tunnistati edukaks AS Maag Konservitööstuse pakkumus. AS Maag Konservitööstus on ainus III tsoonist pärineva sealiha töötlemiseks tunnustatud  konservitööstus Eestis.

Esialgne konservide tootmise plaan on koostatud 6 nädalaks, misjärel vaadatakse eelarvelised vahendid üle ning pikendatakse lepingut vastavalt vajadusele. Ühe sealihakonservi tootmise hind on 0,52 senti, millele lisandub liha hind.  AS Maag Konservitööstus ostab liha sealihakonservide valmistamiseks kord nädalas konkursiga madalama hinna alusel.

„Sealihakonserve on esialgu plaanis hoiustada riigi füüsilise tegevusvaruna 2016. aasta lõpuni ning seejärel on neid võimalik müüa, anda üle kaitseväele või jagada puudust kannatavatele inimestele sotsiaalabi meetmete kaudu,“ lisas Kruuse.

Vabariigi Valitsus otsustas 29. oktoobril  toimunud istungil eraldada riigi tegevusvarusse sealihakonservide soetamiseks 1,78 miljonit eurot.  Eraldatud summast 1, 74 miljonit eurot on kavandatud sigade kokkuostmiseks, lihatööstuse teenustasuks ja konservide tootmiseks ning 42 000 eurot ladustamise ja transpordikuludeks.

Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks.

Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee. Küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750. Jooksvat infot edastatakse Veterinaar- ja Toiduameti Twitteri kontol https://twitter.com/VTA_agri

Veel uudiseid samal teemal

Maaeluminister Mart Järvik ja Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti Eesti Taimekasvatuse Instituudi teraviljade aretuskeskuse ees.
18.09.2019|Maaeluministeerium

Täna avati taimekasvatuse instituudi uus aretuskeskus

Täna, 18. septembril avati Jõgeva alevikus Eesti Taimekasvatuse Instituudi uus teraviljade aretuskeskus. Aretuskeskuses on koos kõik vajalikud ruumid suvinisu-, talinisu-, odra-, kaera- ja rukkisortide aretamiseks.

2019. a parimad mahetooted laual.
15.09.2019|Maaeluministeerium

Eesti toidu kuu: 2019. a parima mahetootja tiitel läks lihaveisekasvatajatele

Mahekonkursside parimad on selgunud. Tänavune parim mahetootja on Tiina ja Ivo Tomsoni ettevõte Vilsi OÜ. Aasta parim mahetoit on Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool ja parim mahejook Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic. Täna Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks La Muu ASi piparmündi-stracciatella jäätise.