Sa oled siin

Maitsete aasta 2021 esindab Põhja-Eesti roogade maitset

28. mai 2021 - 10:53
Aasta toidupiirkonna vineerist rändkahvel.
Foto: Maaeluministeerium

Homme avatakse Oandu külastuskeskuses pidulikult Põhja-Eesti maitsete aasta. Avaüritusel annab maaeluminister Urmas Kruuse üle 2021. aasta toidupiirkonnaks valitud Põhja-Eesti piirkonna esindajale üle sümboolse rändkahvli.

„Tänavu anname toidupiirkonna tiitli ehk suure vineerist rändkahvli üle juba kuuendat korda. Valides igal aastal uue toidupiirkonna, saame esile tõsta Eesti erinevate kohtade ja kantide toitu ning suudame anda olulise panuse kohaliku majanduse elavdamiseks just maapiirkondades. Loodame, et Põhja-Eesti kasutab oma võimalust hästi ja selle piirkonna maitsed saavad eestimaalastele veelgi tuttavamaks,“ lausus maaeluminister Urmas Kruuse.

Ministri sõnul on kõik senised toidupiirkonnad olnud täiesti enda nägu. Mõni piirkond on silma paistnud suurte toidusündmustega, mõnes piirkonnas on olnud palju väikeseid tublisid toidutootjaid, mõnel samas tugevad söögipakkujad ja kohvikukultuur. Toidupiirkondadest on tõuke saanud uued traditsioonid ja algatused, nagu näiteks Peipsi toidu tänav või Hiiumaa Vananaistesuvi.

„Täname Haapsalu ja Läänemaa maitsete aasta eestvedajaid, kelle ülesanne oli mullustes erakordsetes oludes maitsete aastat korraldada,“ sõnas Urmas Kruuse. „Aasta toidupiirkonnaks saamine pole tiitel ainult üheks aastaks, vaid tunnustus toidukultuuri valdkonnas tehtud töö eest ning samuti võimalus edasiseks arenguks.“

Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise kandjaid ühendab tunnuslause “Paepealsed maitsed“. “Usume, et meie pinnasest saab alguse kohaliku toidu ja joogi eripära. Kutsume kõiki üles seda avastama ja ära tundma,” sõnas Põhja-Eesti maitsete aasta esindaja Eha Paas.

Põhja-Eesti maitsete aasta ootab külastajaid põnevatele toidukultuuriüritustele, kooskokkamise õpitubadesse, avatud triiphoonete ja aedade päevale koos lahkete võõrustajate ja huvitavate maitsetega. Vihjeid Põhja-Eesti maitsete kohta pakutakse veebilehel „Põhja-Eesti kohalik toit“.

Toidupiirkonna valimise eesmärk on tugevdada piirkondi läbi toidukultuuri. Toidupiirkonna tiitlit on kandnud ja varasematel aastatel oma maitsetega meie toidulaudu on rikastanud Hiiumaa, Peipsimaa, Pärnumaa, Vana-Võromaa ning viimati Haapsalu ja Läänemaa.

Kontakt: eha@arenduskoda.ee.

Lisainfo: https://kohaliktoit.arenduskoda.ee

Veel uudiseid samal teemal

Veised karjamaal.
17.06.2021|Maaeluministeerium

Tootjad saavad taotleda toetust saagi ja loomade kindlustamiseks aastaringselt

Põllumajandustootjad saavad toetust taotleda oma saagi ja loomade kindlustamiseks või kahjustunud toomispotentsiaali taastamiseks aastaringselt.

Mitmesugused toidukaubad kaupluseletil.
16.06.2021|Maaeluministeerium

Riik panustab Eesti toidusektori ekspordivõimekuse parandamisse

16. juunil alguse saav Eesti toidutootjatele suunatud uus koolitusprogramm „Ekspordivägi“ on Eesti riigi suurim toidusektori ekspordisuutlikkuse kasvule suunatud ettevõtmine. Selle abil loodetakse saavutada hüppelist kasvu nii toidutootjate koostöös, kasumlikkuses kui ka piiri taha müüdava kauba mahtudes.