Sa oled siin

Peakokad hakkavad koos lastega kokkama

13. september 2019 - 15:24
Peakokad lastega aruteluringis.
Foto: Kertu Kärk / Maaeluministeerium.

Täna, 13. septembril toimus Jüri Gümnaasiumis projekti „Peakokad koolis“ pidulik avaüritus, kus osalejad said maitsta peakokkade ning kooliõpilaste ühise töö tulemusel valminud toite ning mõelda kaasa, kuidas kaasata lapsi toidutegemisse.

„Eesti tarbijate seas on uuesti ausse tõusmas kohalik tooraine, loomulikud ja puhtad maitsed ning mahetoit. Maaeluministeerium toetab igati ettepanekut, et koolides pakutaks rohkem eestimaist mahetoitu. Loodame, et see leiab üha sagedamini meie peakokkade abi ja nõuannete toel tee ka noore põlvkonna toidulauale,“ ütles maaeluminister Mart Järvik oma avakõnes.

Meeleolukates näidistundides valmistasid lastega süüa Taigo Lepik, Angelica Udeküll, Inga Paenurm, Juhan Heinsalu ja Urpo Reinthal. Kohalviibijatele pakuti frikadellisuppi, karaskit, õunakooki ja maitsevõid. Lisaks toimus Ants Uustalu juhtimisel aruteluring, kus projektis osalevad peakokad ja lapsed arutlesid, kuidas lapsi rohkem toidutegemise juurde tuua ning panna neid mõistma, miks on oluline kasutada kohalikku ja värsket toorainet. Rõhutati, et oluline on koos toidu tegemise rõõm ning et lapsed õpiksid juba väiksena väärtustama head toitu ja kvaliteetset toorainet. Toiduvalmistamine ei ole midagi keerulist − igaüks võiks teada, mida ta sööb, võiks osata ise lihtsatest toorainetest toitu valmistada ja teha seda hästi. Samuti avaldasid peakokad lootust, et taoline pilootprojekt meelitab mitmeid lapsi toidutegemise juurde ning ehk näeme projektis osalejaid peagi ka noorte ja andekate peakokkadena.

„Peakokad koolis“ on Eesti Peakokkade Ühenduse ja Maaeluministeeriumi koostööprojekt. Septembris ja oktoobris annavad peakokad üle Eesti asuvates koolides kodundustunde, kus peakokkade juhendamisel ja kaasabil valmivad lihtsad ja maitsvad toidud. Kokad räägivad lastega kohalikust toidust, töövõtetest, toiduohutusest ning tutvustavad koka eriala. Projekti eesmärk on tuua lapsed toidutegemise juurde ja inspireerida õpetajaid kodundustundide läbiviimisel. Projekt on suunatud 6.–8. klasside õpilastele, selles osaleb 43 peakokka ning vähemalt 70 kooli üle Eesti.

Projekti raames on peakokad koostanud 20 retsepti, mis on vormistatud õppematerjaliks nii pdf-vormis kui ka õppevideona. Materjalid leiab Eesti toidu veebilehelt.

Fotod (Maaeluministeerium)

Veel uudiseid samal teemal

Naine hakkimas lõikelaual ürte.
11.12.2019|Maaeluministeerium

Toiduhügieeni uuring: pooled tarbijatest kontrollivad alati toidu säilimisaega

Eesti tarbijad on hakanud rohkem lugema toidu märgistust ja pea pooled vastajatest kontrollivad alati toidu säilimisaega, selgus Maaeluministeeriumi tellitud värskest toidu märgistamise ja toiduhügieeni tarbijauuringust.

Endine maaeluminister Mart Järvik üle andmas 2019. aasta Eesti toidupiirkonna rändkahvlit Vana-Võromaa esindajatele.
10.12.2019|Maaeluministeerium

Taotlusi 2020. aasta toidupiirkonna tiitlile saab esitada veel kaks päeva

Maaeluministeeriumi välja kuulutatud konkursi „Eesti toidupiirkond 2020“ tähtaeg on 12. detsembril, mis tähendab, et kandideerimistaotlusi saab esitada veel kahe päeva jooksul.