Sa oled siin

Seakatku levikupiirkonnast pärinev sealiha saab erimärgistuse

29. september 2014 - 15:11
Kodusiga laudas.
Erimärgistusega liha ja tooteid võib turustada vaid Eesti piires. Foto: K. Nurm.

Seoses Euroopa Komisjoni rakendusotsusega sigade Aafrika katku tõrjemeetmete kohta valmistab Põllumajandusministeerium ette määrust taudi leviku piirkondadest pärineva sealiha ja –toodete erimärgistamiseks. Määruse järgi saaksid erimärgistuse tooted, mis pärinevad sigadelt kõrgendatud haigusriskiga piirkondadest, kus on kodusigadel diagnoositud sigade Aafrika katk. Erimärgistusega liha ja tooteid võib turustada vaid Eesti piires.

„Eestis ei ole seakatk kodusigadele levinud, kuid peame selleks valmis olema. Kui see peaks juhtuma, tuleb hakata nendest piirkondadest pärit sigade liha ja -tooteid märgistama. Nendes piirkondades toodetud sealiha on inimestele ohutu. Märgistus on vajalik loomatervise seisukohalt liha ja lihatoodete liikumise jälgitavuse tagamiseks,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse ning teaduse- ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai. „Kui kodusigadel taud diagnoositakse, siis selles konkreetses farmis sead hukatakse ja hävitatakse ning seda liha ei turustata.“

Rümbast või selle osast valmistatud loomse saaduse märgistamisel kasutatakse kolmnurkset märki tavapärase ovaalse asemel. Märgil peavad olema kolmnurga tipunurga all ülemises osas tähed „EE” või sõna „Eesti“ ja kolmnurga keskel ettevõtte tunnusnumber.

Lähinädalatel avaldatakse Euroopa Komisjoni rakendusotsus, millega laiendatakse Eestis kitsendustega ala seoses sigade Aafrika katku diagnoosimisega metssigadel. Uue otsusega kehtestatakse ka nõuded märgistamise kohta.

Veel uudiseid samal teemal

Maaeluminister Tarmo Tamm.
18.09.2018|Maaeluministeerium

Maaeluminister Tamm: otsime võimalusi, kuidas põua tõttu kannatanud loomakasvatussektorit aidata

Maaeluministeerium andis Riigikogu maaelukomisjoni istungil ülevaate põua mõjudest ning erinevatest lahendustest, mida nii Eestis kui ka mujal Euroopa Liidu liikmesriikides on põllumeeste olukorra leevendamiseks kasutatud.

17.09.2018|Maaeluministeerium

Eesti toidu kuu: 2018. a parim mahetoode on tume kasesiirup

Mahekonkursside parimad on selgunud. Eesti aasta parim mahetootja on Tammejuure Mahetalu. Aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup. Täna Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks Mätiku Talumeierei OÜ küpsetusjuustu.