Sa oled siin

Selgus riigi tegevusvaru sealihakonservide esimene lihatarnija

6. november 2015 - 11:50
Kodusiga suurlaudas suluservale toetumas.
Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb seakatku leviku piiramiseks Euroopa Liidu poolt Eestis kehtestatud III tsoonis kasvanud tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks. Foto: K. Nurm.

Maaeluministeerium kooskõlastas AS Maag Konservitööstusega esimese lihatarne tingimused riigi tegevusvarusse ostetavate sealihakonservide valmistamiseks. Vajamineva sealiha võib konkursi tulemusel tarnida AS HKScan Estonia.

AS Maag Konservitööstuse korraldatud konkursil osales ministeeriumi andmetel neli pakkujat, madalama hinna alusel võitis AS HKScan Estonia. Tarnitava sealiha kogus on vastavalt konservitööstuse töötlemisvõimsusele 25 tonni ning sellest riigi tegevusvarusse ostetavate sealihakonservide tükihinnaks kujuneb koos käibemaksuga eeldatavalt 1,07 eurot.

Enam kui 96 000 konservist koosnev esimene partii valmib ja antakse Maaeluministeeriumile üle 16. novembriks. Esialgne konservide tootmise plaan on koostatud kuueks nädalaks. AS Maag Konservitööstus ostab liha sealihakonservide valmistamiseks kord nädalas konkursiga madalama hinna alusel. Konservid valmistatakse seakatku leviku piiramiseks Euroopa Liidu poolt kehtestatud III tsoonist pärinevate sigade lihast.

Taust

  • Vabariigi Valitsus otsustas 29. oktoobril  toimunud istungil eraldada riigi tegevusvarusse sealihakonservide soetamiseks 1,78 miljonit eurot.
  • III tsooni liha kasutamist riigi toiduvaru konservide valmistamist on soovinud põllumeeste esindusorganisatsioonid, et stabiliseerida kitsendustega seakatku piirkonnast pärineva sealiha turgu, kus paljudel seakasvatajatel tekkis probleem sigade realiseerimisega.
  • Konservide valmistaja leidmiseks toimus väljakuulutamata läbirääkimistega hange, mille tulemusel tunnistati edukaks AS Maag Konservitööstuse pakkumus. AS Maag Konservitööstus on ainus III tsoonist pärineva sealiha töötlemiseks tunnustatud  konservitööstus Eestis.
  • Esialgne konservide tootmise plaan on koostatud 6 nädalaks, misjärel vaadatakse eelarvelised vahendid üle ning pikendatakse lepingut vastavalt vajadusele. AS Maag Konservitööstus ostab liha sealihakonservide valmistamiseks kord nädalas konkursiga madalama hinna alusel.
  • Sealihakonserve on esialgu plaanis hoiustada riigi füüsilise tegevusvaruna 2016. aasta lõpuni ning seejärel on neid võimalik müüa, anda üle kaitseväele või jagada puudust kannatavatele inimestele sotsiaalabi meetmete kaudu.
  • Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb seakatku leviku piiramiseks Euroopa Liidu poolt Eestis kehtestatud III tsoonis kasvanud tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks.
  • Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.
  • Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee. Küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750. Jooksvat infot edastatakse Veterinaar- ja Toiduameti Twitteri kontol https://twitter.com/VTA_agri.

Veel uudiseid samal teemal

Laps ja vanem koos õunu pesemas.
26.07.2017|Maaeluministeerium

Euroopa Liidu maaeludirektorid arutlevad Tartus e-põllumajanduse teemal

26.‒28. juulil leiab Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames Tartus aset Euroopa Liidu maaeludirektorite mitteametlik kohtumine, mille teema on e-põllumajandus ja innovaatilised lähenemised.

Väike poiss hoidmas sõrme otsas vaarikat.
25.07.2017|Maaeluministeerium

Tamm: koolis puu- ja köögivilja ning piima pakkumine aitab kujundada tervislikke toitumisharjumusi

Maaeluminister Tarmo Tamm allkirjastas koolikava rakendamise riikliku strateegia, millega hakatakse alates 2017/2018. õppeaastast andma toetust haridusasutustes puu- ja köögivilja ning piima ja piimatoodete pakkumiseks ning kaasnevate haridusmeetmete elluviimiseks, et muuhulgas  kujundada laste tervislikke toitumisharjumusi.