Sa oled siin

Selgus riigi tegevusvaru sealihakonservide esimene lihatarnija

6. november 2015 - 11:50
Kodusiga suurlaudas suluservale toetumas.
Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb seakatku leviku piiramiseks Euroopa Liidu poolt Eestis kehtestatud III tsoonis kasvanud tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks. Foto: K. Nurm.

Maaeluministeerium kooskõlastas AS Maag Konservitööstusega esimese lihatarne tingimused riigi tegevusvarusse ostetavate sealihakonservide valmistamiseks. Vajamineva sealiha võib konkursi tulemusel tarnida AS HKScan Estonia.

AS Maag Konservitööstuse korraldatud konkursil osales ministeeriumi andmetel neli pakkujat, madalama hinna alusel võitis AS HKScan Estonia. Tarnitava sealiha kogus on vastavalt konservitööstuse töötlemisvõimsusele 25 tonni ning sellest riigi tegevusvarusse ostetavate sealihakonservide tükihinnaks kujuneb koos käibemaksuga eeldatavalt 1,07 eurot.

Enam kui 96 000 konservist koosnev esimene partii valmib ja antakse Maaeluministeeriumile üle 16. novembriks. Esialgne konservide tootmise plaan on koostatud kuueks nädalaks. AS Maag Konservitööstus ostab liha sealihakonservide valmistamiseks kord nädalas konkursiga madalama hinna alusel. Konservid valmistatakse seakatku leviku piiramiseks Euroopa Liidu poolt kehtestatud III tsoonist pärinevate sigade lihast.

Taust

  • Vabariigi Valitsus otsustas 29. oktoobril  toimunud istungil eraldada riigi tegevusvarusse sealihakonservide soetamiseks 1,78 miljonit eurot.
  • III tsooni liha kasutamist riigi toiduvaru konservide valmistamist on soovinud põllumeeste esindusorganisatsioonid, et stabiliseerida kitsendustega seakatku piirkonnast pärineva sealiha turgu, kus paljudel seakasvatajatel tekkis probleem sigade realiseerimisega.
  • Konservide valmistaja leidmiseks toimus väljakuulutamata läbirääkimistega hange, mille tulemusel tunnistati edukaks AS Maag Konservitööstuse pakkumus. AS Maag Konservitööstus on ainus III tsoonist pärineva sealiha töötlemiseks tunnustatud  konservitööstus Eestis.
  • Esialgne konservide tootmise plaan on koostatud 6 nädalaks, misjärel vaadatakse eelarvelised vahendid üle ning pikendatakse lepingut vastavalt vajadusele. AS Maag Konservitööstus ostab liha sealihakonservide valmistamiseks kord nädalas konkursiga madalama hinna alusel.
  • Sealihakonserve on esialgu plaanis hoiustada riigi füüsilise tegevusvaruna 2016. aasta lõpuni ning seejärel on neid võimalik müüa, anda üle kaitseväele või jagada puudust kannatavatele inimestele sotsiaalabi meetmete kaudu.
  • Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb seakatku leviku piiramiseks Euroopa Liidu poolt Eestis kehtestatud III tsoonis kasvanud tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks.
  • Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.
  • Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee. Küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750. Jooksvat infot edastatakse Veterinaar- ja Toiduameti Twitteri kontol https://twitter.com/VTA_agri.

Veel uudiseid samal teemal

26.05.2017|Maaeluministeerium

Ühistuline piimatööstus jätab Eestisse rohkem jõukust

Maaeluminister Tarmo Tamm ütles, et PRIA ekspertkomisjoni eilne ettepanek toetada uue piimatööstuse rajamisel E-Piima Tootmise projekti on suur samm piimatootjate ühistegevuse kaudu Eesti majanduse elavdamiseks.

Foto: Tiit Koha.
26.05.2017|Maaeluministeerium

Lihatööstuse tööviljakus kasvab keerulisest turuolukorrast hoolimata

Lihatööstuse efektiivsus on investeeringute tulemusena viimasel kolmel aastal oluliselt tõusnud ning 2016. aasta tööviljakus suurenes vaatamata keerulisele turuolukorrale lihasektoris 3,8 protsenti, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti lihatöötlemise sektori 2016. aasta ülevaatest.