Sa oled siin

Täna avati toidutööstuste nädal

6. oktoober 2017 - 16:41

"Täna Kalevi kommivabrikus avalöögi saanud avatud toidutööstuste nädal pakub ettevõtetele suurepärase võimaluse näidata, milliseid kvaliteetseid ning maitsvaid tooteid nad toodavad ja tarbijatele hea võimaluse vaadata, kuidas meie lemmiktooted valmivad ning kes ja kuidas neid valmistavad.,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm toiduainetööstuste nädalat avades.

„Uuringud kinnitavad, et valdav osa Eesti tarbijaist armastab kohalikku toitu ja eelistab kohalike ettevõtete tooteid, kuid tihedas konkurentsis tuleb iga päev teha tööd selle nimel, et ka tulevikus oleks kodumaine toit Eesti inimeste jaoks esikohal ja meie kohalikel ettevõtetel tööd. Sellele aitavad kindlasti kaasa algatused nagu tänavune avatud toidutööstuste nädal,“ ütles maaeluminister.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp toob välja, et Eestis on toidutööstusi, mis on enam kui saja aasta vanused ning meie toidutootmise traditsioon on väga pikaajaline. „Sellel, et saame oma toidulaua katta peaaegu täielikult vaid kodumaise toodanguga, on hindamatu väärtus,“ tuletab Potisepp meelde. „Seega hoidkem ja hinnakem midagi meie jaoks kohati nii igapäevast – värsket Eesti toitu.“

„On tuntud ütlus, et põllult toidulauale või põllult taldrikule. See tähendab ju seda, et meie põldudelt, metsast ja veekogudest saadud toorainest valmistatakse toidutööstuse ettevõtetes, ka väikeettevõtetes, kõike seda head ja paremat, mida meie taldrikutelt leida võib. Valik on lai, sageli ehk liigagi, kuid see kõik on ju meie päris ja oma. Et selle maitsva toidupoolise valmistamine ka laiemale üldsusele välja paistaks, on ettevõtjad lahkesti nüüd nädala aja jooksul nõus oma tootmist huvilistele näitama,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron avatud toidutööstuste nädala avamisel.

Avatud toidutööstuste nädala raames toimuvad 9.–13. oktoobrini ekskursioonid toiduaineid tootvates ettevõtetes. Kokku on üle Eesti avatud 26 toidutööstust Tallinnast, Tartust, Harjumaalt, Tartumaalt, Lääne-Virumaalt, Pärnumaalt, Saaremaalt, Ida-Virumaalt, Jõgevamaalt, Raplamaalt ja Põlvamaalt.

Külastajaid ootavad A. Le Coq, Andre Juustufarm, Artocarpus, Balbiino, Balsnack, Balti Veski (Veski Mati), Breti (Luke Farmimeierei), Ecofarm, Estover Piimatööstus, Jaanihanso, Kalev, Leibur, Lõuna Pagarid, Maru Food, Minna Sahver, Moe, Põltsamaa Felix, RemedyWay, Saidafarm, Saku Õlletehas, Salvest, Scanola Baltic (Olivia), Sepa mahetalu, Tallegg (HKScan Estonia), Tamme talu ürdiaed ja Uvic.

26 toiduainetööstust üle Eesti pakuvad nädala vältel  huvilistele võimalust tulla tootmisettevõttesse ekskursioonile. Tänase seisuga on oma soovist toiduainetööstusesse ekskursioonile minna teada andnud üle tuhande inimese, kuid kohti veel jätkub!

Avatud toidutööstuste nädal on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015–2020", mille alla kuulub ka Eesti toidu kuu, Eesti toidutee ja aasta toidupiirkonna valimine.
 

Veel uudiseid samal teemal

Laps ja vanem koos õunu pesemas.
23.10.2017|Maaeluministeerium

Maaeluministeerium annab erakorralist toetust puuviljakasvatajatele

Täna, 23. oktoobril jõustub maaeluministri määrus, millega kehtestatakse Euroopa Liidu erakorraline toetus Eesti puuviljakasvatajatele Venemaa poolt EL-i toiduainete sisseveo keelustamisest tingitud kahjude osaliseks hüvitamiseks.

19.10.2017|Maaeluministeerium

Pärnus saab avalöögi kohaliku toidu turustamisele keskenduv rahvusvaheline projekt

19.-20. oktoobrini toimub Interreg Baltic Sea Region programmist rahastatava projekti „Baltic Sea Food“ avaseminar. Maaeluministeerium on projekti juhtpartner. Projekti eesmärk on välja töötada toimiv ärimudel, mis aitaks piirkondlikel toiduvõrgustikel kohalikke toidutooteid nii kohvikutele, restoranidele, hotellidele kui ka maaturismiettevõtetele tõhusamalt ja kuluefektiivsemalt turustada.