Sa oled siin

Tippkokad valmistavad kalanädalal kaitseväelastele kalaroogasid

20. september 2018 - 10:47
Kiluvõileivad rukkilillegarneeringuga.
Foto: Tiit Koha / Maaeluministeerium.

24. septembril algab Eesti toidu kuu raames kalanädal. Kaheksasse Eesti kaitseväe väeossa lähevad külla tippkokad, kes valmistavad kaitseväelastele kohalike kalakasvanduste saagist kalatoite.

„Kalanädal toimub juba kolmandat aastat järjest ja sel korral püüame tähelepanu pöörata just kodumaiste kalakasvanduste toodangule, kaasates tunnustatud peakokki,“ ütles Kalanduse Teabekeskuse juhataja Toomas Armulik. „Vabariigi juubelaastal tundus hea mõte premeerida korraliku kalalõunaga just Eesti kaitseväge,“ lisas Armulik.

„Kutsun kõiki ka oma pereringis Eesti toidu kuu raames toimuvast kalanädalast osa võtma,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Eesti kala on värske ja maitsev ning miks mitte tähistada kalanädalat kodudes ja valmistada terve nädala jooksul kodumaisest kalast roogasid või proovida mõnda uut kalatoitu.“

Kalanädalal osalevad väeosad, mis asuvad Tapal, Võrus, Tartus, Jõhvis, Ämaris, Paldiskis ning Tallinnas Tööstuse ja Filtri tänaval. Igasse kalanädalal osalevasse väeossa läheb üheks päevaks külla tippkokk, kes valmistab koos väeosa köögi abiga kaitseväelastele kohalikust kalakasvandusest pärit kalast maitsva roa. Kaitseväelastele pakutakse vikerforelli, tuura, angerjat, angersäga ja karpkala.

Külaliskokkadest osalevad kalanädalal Põhjaka kokad koos Ott Tomikuga, kohvik Ylikool koos Urpo Reinthaliga, kohvik-resto JOP Lasse Uustaluga, restorani Snoob peakokk Aleksander Nikoškov, Angelica Udeküll Laulasmaa spaast, Inga Paenurm Markofkast, Taigo Lepik presidendi köögist ja Madis Põld Peppersackist.

Kalanädala ajakava Eesti toidu veebilehel: https://eestitoit.ee/et/content/24-28-september-kalanadal-eesti-kaitsevaes.

Kalanädalat korraldab Kalanduse Teabekeskus ja korraldamist rahastatakse Euroopa Liidu Merendus- ja Kalandusfondist 2014–2020.

Taust

Septembris Maaeluministeeriumi eestvedamisel neljandat korda toimuv Eesti toidu kuu ühendab pea 30 kodumaisele toidule pühendatud üritust ja festivali ning on sel aastal pühendatud Eesti Vabariigi juubelile. 13. oktoobrini kestva Eesti toidu kuu puhul võtavad kodumaise tooraine oma menüüdes tähelepanu alla ka mitukümmend Eesti toidutee võrgustikku kuuluvat toitlustus- ja majutusettevõtet, kes pakuvad välja oma nägemuse Eesti hommikusöögist. Lähemalt saab Eesti toidu kuust lugeda ning endale osalemiseks meelepärase ürituse valida aadressil www.eestitoit.ee.

Eesti toidu kuud tähistati esmakordselt 2015. aasta septembris. Eelmisel aastal külastas Eesti toidu kuul korraldatud üritusi ligi 75 000 inimest. Toidukuu on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020“, mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.

Veel uudiseid samal teemal

Illustratsioon: Euroopa Liidu lipud rivis.
18.06.2019|Maaeluministeerium

Luxembourgis on arutelu all EMKF-i ja ÜPP tulevik

Maaeluminister Mart Järvik osaleb täna, 18. juunil Luxembourgis Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogu kohtumisel, kus aruteluks on Euroopa  Merendus- ja Kalandusfondi (EMKF) ja ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) tulevik.

Illustratsioon: kiluvõileib rukkilillegarneeringuga.
17.06.2019|Maaeluministeerium

Järvik: teeme kõik, et Eesti toit oleks ohutu

Täna toimus Maaeluministeeriumis Riigikontrolli auditit puudutav pressikonverents, kus rõhutati, et Maaeluministeerium suhtub auditi tulemustesse tõsiselt ning järjepidevalt töötatakse selle nimel, et Eesti toit oleks ohutu.