Sa oled siin

Ülemaailmne toidupäev seab fookusesse targad lahendused tervisliku toidu tagamiseks

16. oktoober 2020 - 7:34
Mitmesugused köögiviljad laual.
Foto: Tiit Koha / Maaeluministeerium.

Reedel, 16. oktoobril tähistatakse ülemaailmset toidupäeva, mis on ühtlasi ka ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) 75. juubel. Maailma toidupäeva fookuses on seekord targad lahendused tervisliku toidu tagamiseks. Toidupäeval kutsub FAO üles riigijuhte ja poliitikuid, toidutootjaid ja kodanikke üle maailma mõtlema oma rollile toiduga kindlustatuse tagamisele.

Oma LXXVI tegevusaastat alustav FAO on välja arvutanud, et toitu toodetakse kalorite mõttes maailmas piisavalt ja enamgi, probleem on toitainete jaotuses. Arengumaad nõuavad, et ei räägitaks alatoitlusest kalorite mõttes, vaid pigem alatoitlusest tervislikkuse mõttes. Paljudes riikides saavad inimesed küll piisavalt kaloreid, aga mitte vajalikke toitained. See on põhjuseks, miks valiti seekordse maailma toidupäeva fookusesse targad lahendused tervisliku toidu tagamiseks.

„FAO raport kinnitab, et ebatervisliku toitumisega seotud tervisemõjud on suuremad, kui oskame endale igapäevaselt teadvustada. Piltlikult öeldes kaevame me endale samal moel jätkates hammastega hauda, sest ebatervislik toitumine on surmaga lõppevate mittenakkuslike haiguste, peamiselt südame-veresoonkonna haiguste, vähktõve ja diabeedi peamine põhjustaja. Ülekaal ja rasvumine on nende haiguste olulisemad riskifaktorid,“ sõnas maaeluminister Arvo Aller. „Näiteks oli  2016. aasta 57 miljonist surmast 40,5 miljonit ehk 71 protsenti seotud ebatervislikust toitumisest põhjustatud haigustega,“ lisas Aller, toetudes FAO hiljutisele raportile.

Kui praegused toidutarbimisemustrid jätkuvad, prognoositakse 2030. aastaks ebatervisliku toitumisega seotud haiguste ja sellest tingitud suremusega seotud tervisekuludeks 1,3 triljonit USA dollarit aastas. Samal ajal võiks tervislikule toitumisele üleminek tuua kaasa otseste ja kaudsete tervisekulude hinnanguliselt kuni 90-protsendilise vähenemise, luues märkimisväärse kokkuhoiu, mis aitaks teha investeeringuid tervislike toitude hindade langetamiseks. Praegu on tervisliku toidu hind ligi 60 protsenti kõrgem kui lihtsalt piisavate toitainetega toidu hind.

Alleri sõnul toob Euroopa roheleppe toitu puudutav osa, strateegia "Talust taldrikule" oma alaeesmärkidena esile nii targa tootmise kui ka targa tarbimise. „Ühelt poolt tuleb toidutootjatel pingutada selle nimel, et toota sama kogus toitu vähemate väetiste ja taimekaitsevahenditega või ilma ebatervislike lisanditeta. Teiselt poolt peaksid ka tarbijad oma ostuotsustega andma signaale, et nad eelistavad tervislikku toitu, ja vähendama toidu raiskamist,“ ütles Aller.

Hiljuti Nobeli rahupreemia pälvinud ÜRO maailma toiduprogrammi raames tehakse samuti jõupingutusi selle nimel, et tervislik toit jõuaks kõigini.

Toidu tervislikkuse ja toidu säästliku kasutamise teemal saab aga kaasa rääkida iga tarbija. Lihtsaimaks viisiks on toitu varudes vaadata märgiseid „Parim enne“ ja „Kõlblik kuni“ ning uurida pakendilt toidualast teavet. Tarbijate harimine ja teadlikkuse kasvatamine on pidev töö, millega tegelevad Eestis eri ministeeriumid ja organisatsioonid.

Veel uudiseid samal teemal

Vaade õhust Maaeluministeeriumi hoonele.
27.10.2020|Maaeluministeerium

Eriolukorras kuludega toimetulek näitab põllumajanduse strateegilist olulisust

Maaeluministeeriumis valminud tänavuse esimese poolaasta põllumajanduse, kalanduse ja toiduainetööstuse ülevaatest selgub, et eriolukord ei mõjutanud sel perioodil oluliselt põllumajandustootjate kuludega toimetulekut, ettevõtted suutsid investeerida ning Eesti kaupade eksport suurenes.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse logo.
26.10.2020|Maaeluministeerium

MES lõpetab COVID-laenu taotluste vastuvõtu, laenukäenduste andmine jätkub

Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) kaudu koroonakriisi mõjude leevendamiseks maaettevõtjatele suunatud käibe- ja investeerimislaenud on osutunud populaarseks, mistõttu lõpetatakse uute laenutaotluste vastuvõtt alates 26. oktoobrist rahaliste vahendite ammendumise tõttu. Laenukäendust saavad ettevõtjad jätkuvalt taotleda.