Sa oled siin

Värske puu- ja köögivili

Värskelt müüdavad puu- ja köögiviljad peavad vastama turustamisstandarditele.

Turustamisstandardid jagunevad kaheks – konkreetsed ja üldised.

Ostjale peab olema näidatud puu- ja köögivilja päritoluriik. Kinnises pakendis kaupadele peab lisaks turustamisstandarditega ette nähtud teabele olema märgitud ka netokaal. Tükikaupa müüdavatel toodetel pole seda vaja, kui ühikute arv on märgisel kirjas või väljastpoolt selgelt nähtav ja kergesti loetav.

Letis riknema hakanud tooted peab müüja müügilt kõrvaldama. Kui tooted vastavad veel miinimumnõuetele, siis võib müüja ka langetada nende kvaliteediklassi.

Turustamisstandardite järelevalvet teeb Põllumajandusamet.

Konkreetsed turustamisstandardid

Konkreetsete turustamisstandardite alusel müüdavatel toodetel võib olla kolm kvaliteediklassi:

  • ekstraklass – väga hea kvaliteediga toode, mis on ühtlase kuju ja välimusega; lubatud on minimaalsed pindmised defektid
  • I klass – hea kvaliteediga toode; lubatud on vähesed defektid, nt pinna- või kujuvead
  • II klass – rahuldava kvaliteediga toode; võib olla üks või mitu defekti, nt muljumisjäljed, pindmised kahjustused või värvusefektid.

Konkreetsed turustamisstandardid kehtivad 10 värskelt müüdavale tootele:

  • õunad
  • pirnid
  • virsikutele ja nektariinid
  • kiivid
  • maasikad
  • tsitrusviljad (apelsinid, sidrunid, mandariinid)
  • viinamarjad
  • tomatid
  • paprikad
  • salatid (v.a salat potis või üksikute lehtedena).

Konkreetsed turustamisstandardid on kehtestatud tulenevalt Euroopa Komisjoni rakendusmäärusest (EL) nr 543/2011.

 

Üldised turustamisstandardid

Üldise turustamisstandardi alusel müüdavad puu- ja köögiviljad peavad olema veatud ja turustatava kvaliteediga. Sellised tooted peavad vastama kvaliteedi miinimumnõuetele.

Miinimumnõuetele vastavad tooted, mis on

  • terved
  • veatud (müüa ei tohi tarbimiseks kõlbmatuid mädanenud või riknenud tooteid)
  • puhtad, nähtavate võõrkehadeta
  • taimekahjuriteta
  • ilma taimekahjurite tekitatud viljaliha kahjustusteta
  • ilma ebatavalise pinnaniiskuseta
  • ilma võõra lõhna või maitseta

 

Toidumärgistusest tarbijale »
tagasi teemalehele

Viimati uuendatud: 16. aprill 2015